PENSII 2018: Cum afli online data la care poţi să te pensionezi. CALCULATOR PENSIE 2018, află cu un singur click VIDEO

Publicat: Miercuri, 10 Ianuarie 2018 12:29 // Actualizat: Miercuri, 10 Ianuarie 2018 12:46 // Sursa: romaniatv.net

Orice persoană care are vechime legală în muncă poate afla online, cu ajutorul unei aplicații a Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), data la care se poate pensiona anticipat, anticipat parțial sau pentru limită de vârstă.

Printr-un singur click, românii pot afla acum pe loc anul în care vor ieși la pensie. Casa de pensii pune la dispoziţie pe site-ul instituţiei un soft care vă poate indica inclusiv anul în care vă puteţi pensiona anticipat, dar şi câţi bani aţi putea pierde dacă vă retrageţi mai devreme din muncă, informează România TV.

Aplicația gratuită a CNPP poate fi găsită aici, iar pentru a afla data pensionării trebuie introduse data nașterii și sexul. Pentru a fi mai ușor de înțeles, vom lua un exemplu pur teoretic al unei femei născute la data de 10 ianuarie 1977.

1. În primul câmp al aplicației se introduce data nașterii, iar în al doilea - sexul (10.01.1977, respectiv F - feminin, în cazul nostru).

2. În al treilea câmp trebuie introdus textul de securitate afișat în dreptunghiul verde (acesta este generat aleatoriu la fiecare utilizare a aplicației).

3. După introducerea informațiilor în cele trei câmpuri diferite, trebuie apăsat butonul „Calculează”. Apoi, răspunsul dorit apare mai jos. În cazul nostru, femeia născută pe 10 ianuarie 1977 poate să se pensioneze anticipat din ianuarie 2035 (cu vechime minimă de 43 de ani și pensie întreagă), anticipat parțial - tot din ianuarie 2035 (cu vechime minimă de 35 de ani și penalizare la pensie) și pentru limită de vârstă - din ianuarie 2040 (cu vechime minimă de 15 ani și pensie întreagă).

Aplicația calculează data pensionării anticipate, anticipate parțiale sau pentru limită de vârstă strict pentru condiții normale de muncă. Persoanele care au lucrat în condiții mai grele se pot bucura, conform legislației, de reduceri ale vârstei standard de pensionare. 

Pensie anticipată parţială 2018. Condiţiile în care te poţi pensiona mai repede

Pensia pentru limită de vârstă 2018. Cine se poate pensiona anul acesta

Vârsta de pensionare în acest moment este de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei. Cu precizarea că peste tot în lume, inclusiv la noi, există tendinţa de creştere a limitei de vârstă, ca urmare a creşterii speranţei de viaţă.

Cei care vor să iasă la pensie anticipat, pot afla şi ei tot pe site-ul Casei de Pensii care e anul în care se pot retrage din câmpul muncii. Atenţie, însă, la pensia anticipată parţial când riscaţi să aveţi la bătrâneţe un venit şi cu 45% mai mic decât vi s-ar fi cuvenit în mod normal la o pensionare la limită de vârstă.

În cazul în care vă gândiţi la o pensie privată, e necesar să economisiţi aproximativ 90 de euro pe lu­nă timp de 45 de ani, pentru o pensie de 1.000 de euro pe lună, pe care aţi încasa-o timp de 15 ani după pensionare. Altfel spus, trebuie să faceţi aceste economii de la 20 de ani până la 65 de ani, pentru a putea strânge 185.000 euro.


6 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
01 iul 19:29
Răspunde | Votează email 0 email
roventa rodica
CAND POT SA IES LA PENSIE ANTICIPAT
25 apr 13:30
Răspunde | Votează email 0 email
Szabo Sandor
Am alcătuit un calculator micuț pe baza legislațiilor în vigoare din 2018, cu care se poate calcula și cuantumul de pensie! Este ceva nou, care nu exista încă pe web, deci merită de încercat:

https://cumsecalculeaza.ro/calculator-pensie.html
23 apr 14:43
Răspunde | Votează email 0 email
paslaru
multumesc
03 apr 13:30
Răspunde | Votează email -2 email
Corfar Adrian
De unde pot descarca aplicatia pentru "cand ma pot pensiona?"
19 feb 15:10
Răspunde | Votează email 0 email
luca
cand ies la pensie stiu eu in ce an dar nu stiu in ce an va veni decizia de pensionare
12 ian 21:50
Răspunde | Votează email 1 email
Mitria Maria
Sunt mamă a 6 copii și vreau să știu cand se dă pensia anticipat pentru mamele cu mai mult de 3 copii sau mamele eroine. (răspuns pe facebook-ul băiatului Petru-Bogdan Mitria)
1
EUR
4.6478
RON
18 Dec
noapte -1 °
zi 0 °
Ultimele joburi adaugate
24 H