Percheziţii DIICOT la Vama Moraviţa. Suspecţii în dosar, aşteptaţi la audieri UPDATE

Ofiterii DGA si procurorii DIICOT Timisoara efectueaza, marti dimineata, perchezitii in Punctul de Trecere Frontiera Moravita si in locuintele mai multor politisti de frontiera si contrabandisti de tigari din Timisoara, Deta, Moravita Jebel si la adrese din Caras Severin si Hunedoara. Sunt vizati peste 20 de politisti de frontiera si 30 de traficanti.

31 mai 2016, 05:31

UPDATE Procurorii DIICOT Timișoara vor începe, marți, audierile în cazul suspecților de la Punctul de Trecere a Frontierei Stamora-Moravița pe măsură ce aceștia vor fi aduși la sediul judiciar.

În urma investigațiilor efectuate într-un dosar penal de către procurorii DIICOT Timișoara și ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție, au fost puși sub învinuire peste 50 de suspecți, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită, dare de mită, contrabandă și complicitate la contrabandă, potrivit unui comunicat al DGA.

Ofiterii anticoruptie si jandarmii de Brigada Speciala de Interventie au blocat, marti dimineata, in vama Stamora Moravita din Timis şi i-au scos din gherete pe politistii suspectati ca au luat mita, pentru a-i perchezitiona.

In paralel, in Timisoara, Deta, Moravita, Jebel, dar si in judetele Caras-Severin si Hunedoara au loc descinderi la locuintele celor implicati in acest dosar. Este vorba de nu mai putin de 41 de perchezitii la persoane suspectate de savarsirea infractiunilor de dare de mita, luare de mita, constituire de grup infractional organizat, contrabanda si complicitate la contrabanda.

Din cercetările efectuate în mai multe dosare penale, vizând săvârșirea unor infracțiuni de contrabandă de către membrii diferitor grupuri infracționale, s-a desprins concluzia că poliţiştii de frontieră din PTF Stamora-Moraviţa, sub coordonarea şefului de punct – Furcea Gabriel Ionuţ – şi a şefilor de ture, s-au constituit şi acţionau în mod coordonat, în cadrul unui grup infracţional organizat, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie, pentru a obţine diferite beneficii materiale, care erau împărţite între membrii grupării infracţionale, prin neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu privitoare la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere, în special a infracțiunilor de contrabandă, precum şi a contravenţiilor săvârşite în zona lor de competenţă.

S-a evidențiat apoi faptul că activitățile ilicite desfășurate prin PTF Moravița nu vizau doar activitățile de contrabandă, ci orice activități apte să genereze venituri ilicite – sprijinirea traficului de migranți; favorizarea unor infractori dați în urmărire generală, prin permiterea accesului acestora nestingherit peste frontiera de stat; omiterea constatării, contra unor sume de bani, a oricăror abateri de natură contravențională înregistrate la momentul trecerii frontierei și, nu în ultimul rând, atunci când nu putea fi constatată nicio neregulă, prin pretinderea de sume de bani de la persoanele care tranzitau frontiera, invocându-se o așa-numiută “tradiție”, căreia călătorii trebuiau să i se supună„, potrivit unui comunicat DIICOT.

Grupul din care faceau parte politisti de frontiera si contrabandisti de tigari a fost monitorizat timp de aproape doi ani, existand zeci de ore de inregistrari ambientale, facute in punctul de trecere a frontierei de la granita cu Serbia. Oamenii legii au fost filmati in timp ce imparteau banii obtinuti de la contrabandisti. Practic, ancheta in acest caz a inceput in timp ce pe rolul instantelor erau inca in desfasurare procesele politistilor de frontiera si vamesilor de la Moravita ridicati in 2011.

Din randul traficantilor de tigari vizati de actiunea de marti fac parte si cativa contrabandisti celebri, cu vechi state de plata in afacerile cu tigari aduse din Serbia pe piata din Romania. Printre cei care vor ajunge la audieri la sediul DIICOT Timisoara se numara seful de punct si mai multi sefi de tura de la Moravita.