Şefa Autorităţii Electorale, URMĂRITĂ PENAL pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Soţul ei a vrut să fugă cu documente

Procurorii DNA Ploieşti fac, marţi dimineaţă, percheziţii la sediul Autorităţii Electorale Permanente din Bucureşti, într-un dosar care vizează fapte de corupţie. Infracţiunile vizate sunt trafic de influenţă şi spălare de bani, potrivit România TV, iar printre persoanele vizate de numără şi Ana Maria Pătru, preşedintele AEP.

15 nov. 2016, 06:33
Şefa Autorităţii Electorale, URMĂRITĂ PENAL pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Soţul ei a vrut să fugă cu documente

UPDATE Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus efectuarea urmăririi penale față de PĂTRU ANA MARIA, președinte al Autorității Electorale Permanente, iar la data faptelor vicepreședinte al aceleiași instituții – funcție cu rang de secretar de stat, pentru săvârșirea a: 3 infracțiuni de trafic de influență; 2 infracțiuni de spălarea banilor.

În perioada aprilie-iunie 2008, suspecta Pătru Ana Maria, în calitate de vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente (A.E.P.) – funcție cu rang de secretar de stat – a pretins, iar în anul 2009 a și primit de la reprezentanții unei societăți comerciale, suma de 210.000 euro reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în mun. București.

În schimb, aceasta a promis că va susține derularea în bune condiții a unui contract încheiat de acea societate cu A.E.P., precum și că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat.
În cursul anului 2009, suspecta Pătru Ana Maria a disimulat proveniența sumei de 210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operații comerciale între mai multe societăți comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă și o firmă controlata de Ana Maria Pătru prin soțul ei.

În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreședinte al A.E.P., suspecta Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentanții aceleiași societăți comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover din care a primit suma de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susține derularea, în bune condiții, a unor contracte de servicii, încheiate de societatea respectivă cu A.E.P. De asemenea, suspecta a promis că va susține societatea să obțină și să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a și realizat.

În cursul anului 2011, în aceeași calitate de vicepreședinte al A.E.P, suspecta Pătru Ana Maria a pretins și a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audiență, fapt care s-a și întâmplat la scurt timp de la intervenția Anei Maria Pătru.
Cu banii proveniți din cele două fapte de trafic de influență descrise anterior a achiziționat un autovehiculul marca Land Rover, iar pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar și beneficiarul real al bunului cumpărat, în același an, Pătru Ana Maria a înmatriculat autovehiculul pe numele unei alte persoane, transmit procurorii DNA.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că cercetările efectuate de către DNA în cazul şefului AEP, Ana Maria Pătru, reprezintă o surpriză „foarte, foarte neplăcută”, iar dacă se dispune urmărirea penală ea trebuie să plece din funcţie, dar precizează că nu crede că ancheta va afecta alegerile sau mersul instituţiei

„Nu cred că (alegerile – n.r.) vor fi puse sub semnul întrebării şi nu cred că felul în care funcţionează instituţia va fi fundamental afectat. Este o instituţie serioasă, lucrează deja de atâţia ani cu problematica alegerilor şi sunt convins că-şi va face treaba în continuare”, a spus preşedintele.

 

El a adăugat că „o cercetare DNA asupra şefului acestei instituţii este o surpriză foarte, foarte, neplăcută”, iar eventuala revocare a sa din funcţie depinde de ce vor hotărî procurorii în cazul ei.

 

„Deocamdată înţeleg că s-au făcut primele verificări astăzi. Dacă se începe urmărirea penală atunci cu siguranţă persoana va trebui înlocuită”, a spus şeful statului.

 

UPDATE Ana Maria Pătru, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), a fost ridicată, marți după-amiază, de la o locuință din orașul Voluntari, ea urmând a fi dusă la audieri la sediul DNA Ploiești, au declarat surse apropiate anchetei.

Percheziţiile DNA Ploieşti la sediul Autorităţii Electorale Permanente şi la locuinţa preşedintelui instituţiei, Ana Maria Pătru, vizează contractele privind achiziţionarea unor softuri pentru alegeri, Pătru urmând să fie dusă la audieri la Ploieşti, declară surse judiciare.

Surse judiciare au declarat că percheziţiile făcute marţi de DNA Ploieşti la sediul Autorităţii Electorale Permanente şi la locuinţa preşedintelui instituţiei, Ana Maria Pătru, vizează modul în care au fost cumpărate unele softuri pentru alegerile.

UPDATE Soțul șefei Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Pătru, ar fi încercat să fugă având asupra lui documente relevante în cadrul cercetărilor derulate de procurorii DNA Ploiești, au declarat surse judiciare pentru România TV.

Potrivit surselor, la perchezițiile efectuate de DNA Ploiești în județul Vâlcea soțul președintelui AEP ar fi încercat să fugă cu documentele societății lui radiate, care ar fi relevante pentru circuitul banilor.

Persoana în cauză ar fi fost oprită de polițiști, au arătat sursele citate.


UPDATE Ana Maria Pătru, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), este vizată de ancheta procurorilor DNA Ploiești în dosarul privind fapte de spălare de bani și trafic de influență, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.

 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești efectuează, marţi dimineaţă, cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârșirii, în perioada 2008 -2015, a unor infracțiuni de corupție, se arată într-un comunicat emis de DNA.

În cursul dimineții de 15 noiembrie 2016, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în patru locații situate în municipiul București și județele Ilfov și Vâlcea, din care o locație se află în incinta unei instituții publice, restul la domiciliile unor persoane fizice„, informează DNA.

Potrivit unor surse judiciare, citate de România TV, instituţia publică la care au descins procurorii este Autoritatea Electorală Permanentă, sediul din Bucureşti. Procurorii de la DNA Ploieşti şi ofiţerii de Poliţie Judiciară ridică mai multe documente de la AEP.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș”.