Peste 12.000 de români îşi sărbătoresc ziua de naştere odată la patru ani

Ziua de 29 februarie apare în anii bisecţi, o dată la patru ani. Statistic, şansele ca o persoană să se nască pe 29 februarie sunt de 1 la 1.461. În lume, aproximativ 5 milioane de oameni sunt născuţi pe 29 februarie. Dintre aceştia, peste 13.000 sunt români.

28 feb. 2016, 20:50
Peste 12.000 de români îşi sărbătoresc ziua de naştere odată la patru ani

Statistic, şansele ca o persoană să se nască pe 29 februarie sunt de una la 1.461. În lume sunt aproape 5 milioane de oameni născuţi la această dată, reprezentând aproximativ 0,058% din populaţia Globului. Potrivit Direcţiei de Evidenţă a Persoanei, peste 13.000 dintre aceştia sunt din România, majoritatea fiind femei. În calendarul gregorian, folosit în aproape toată lumea, majoritatea anilor multipli de 4 sunt bisecţi. În fiecare an bisect, februarie are 29 de zile în loc de 28, astfel că anul are 366 de zile. Acest calendar a fost utilizat pentru prima oară în 1582.

252 de sibieni îşi sărbătoresc ziua de naştere pe dată fixă, 29 februarie, o dată la patru ani. Anul acesta, cei mai în vârstă sibieni care îşi celebrează ziua de naştere ar împlini, dacă ar fi să ne luăm după calendarul bisect, doar 23 de ani (în realitate, vârsta lor este de 92 de ani): „E ceva deosebit să îţi aniversezi ziua de naştere pe 29 februarie”, spune Elena Georgescu, fiica unuia dintre cei mai vârstnici sărbătoriţi, Ioan Bîrloncea, din Micăsasa. Unii sărbătoriţi se consideră norocoşi că îşi petrec ziua de naştere o dată la patru ani. „Abia nu mai fac cinste”, spune, glumind, Luci, un tânăr care astăzi împlineşte 16 ani. Alţii urăsc că s-au născut pe 29 februarie: „Nu am şi eu o zi specială. Mereu trebuie să împrumut: ba sărbătoresc pe 28 februarie, ba pe 1 martie”, spune Ioana pentru Tribuna.

Cu toţii aşteptăm ziua de naştere pentru a primi cadouri, urări de „La mulţi ani!”, îmbrăţişări şi să ni se pregătească petreceri surpriză. Ei bine, nu toţi au norocul să aibă parte, an de an, de toate acestea. Aniversaţii din 29 februarie o ştiu cel mai bine.

Majorat la peste 70 de ani
Potrivit răspunsului Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date transmis la solicitarea TRIBUNA, sunt 252 de persoane născute pe 29 februarie, cu domiciliul în judeţul Sibiu. Dintre acestea, 119 sunt femei şi 133 bărbaţi. Unii dintre ei abia acum îşi sărbătoresc majoratul, la cele peste şapte decenii pe care le numără, dacă ar fi să ne luăm după calendarul ce arată data de 29 februarie o dată la patru ani.
Trei sibieni împlinesc 92 de ani
Conform Registrului Naţional de Evidenţă a Persoanelor, trei dintre sibieni împlinesc, astăzi, 92 de ani, fiind cele mai în vârstă persoane născute pe 29 februarie, în judeţ. Unul dintre ei este Ioan Bîrloncea, din Micăsasa. „Tata are 92 de ani. L-aş da la telefon, dar aude foarte rău şi nu ştiu dacă vă puteţi înţelege. Nu aude bine. Este, într-adevăr, ceva deosebit să îşi aniverseze ziua de naştere pe 29 februarie. În anii în care luna februarie are doar 28 de zile, îl sărbătorim fie pe 28 februarie, fie pe 1 martie. Anul acesta vom avea o masă festivă să îl sărbătorim pe tata”, ne-a spus Elena Georgescu, fiica sărbătoritului.