Peste 7.500 de amenzi pentru şoferii de pe autovehiculele destinate transportului public de persoane şi celui de marfă

Polițiștii au verificat, pe parcursul săptămânii trecute, peste 20.000 de autovehicule și au aplicat peste 7.500 de amenzi, în cadrul unei acțiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere produse în special din cauza nerespectării normelor de circulație de către șoferii mașinilor destinate atât transportului public de persoane, cât și celui de marfă.

01 aug. 2017, 09:50
Peste 7.500 de amenzi pentru şoferii de pe autovehiculele destinate transportului public de persoane şi celui de marfă

În urma controalelor, polițiștii au aplicat 7.543 de sancțiuni contravenționale, dintre care 2.467 conducătorilor de autovehicule de transport de persoane și 5.076 celor care efectuau transport de marfă, precizează marți IGPR, într-un comunicat remis AGERPRES.

Astfel, transportatorilor de persoane le-au fost aplicate 342 de sancțiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză, șapte pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 699 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 28 pentru funcționarea necorespunzătoare a aparatului tahograf și opt pentru utilizarea incorectă a acestuia. Totodată, le-au mai fost aplicate 21 de sancțiuni pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 138 pentru defecțiuni tehnice, 50 pentru depășirea masei totale maxime autorizate a vehiculului, 182 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 105 referitor la lipsa unor documente ale vehiculului și 43 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport. Au fost dispuse și 14 imobilizări ale autovehiculelor, pentru defecțiuni tehnice.

Transportatorilor de mărfuri, polițiștii le-au aplicat 652 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 21 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 1.292 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 161 pentru funcționarea necorespunzătoare a aparatului tahograf și 37 pentru intervenții neautorizate asupra acestora și 108 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă. De asemenea, 385 de sancțiuni au fost aplicate pentru defecțiuni tehnice, 35 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 12,5 tone, 52 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare 12,5 tone și 48 pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor.

Alte 364 de sancțiuni le-au fost date transportatorilor de mărfuri pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 194 pentru lipsa unor documente ale vehiculului, 29 referitor la lipsa unor documente ale operatorilor de transport și 9 pentru nerespectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase.

În 37 de cazuri în care transportul se desfășura ilegal (lipsa documentelor de autorizare), polițiștii au dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculelor.

Potrivit comunicatului, Poliția Română a desfășurat acțiunea Truck & Bus, pentru verificarea activităților de transport public de persoane și de mărfuri. Activitățile de control se desfășoară simultan în toate statele membre ale UE, conform Planului de operațiuni al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (TISPOL). Pe parcursul acțiunii, polițiștii au depistat și sancționat persoanele care efectuau transport de persoane cu autoturisme cu până la nouă locuri, precum și pe cei care transportau mărfuri fără respectarea legislației în vigoare.

Citeşte şi ACŢIUNE NAŢIONALĂ pentru verificarea transportului public de persoane