Peste 80% dintre români consideră că persoanele condamnate pentru corupţie sunt vinovate

Majoritatea românilor consideră că persoanele condamnate pentru corupţie sunt vinovate şi trebuie să plătească pentru faptele lor, că în România nivelul de corupţie este mai ridicat decât în alte ţări, dar şi că DNA este instituţia cea mai implicată în combaterea corupţiei, potrivit unui sondaj realizat de Inscop Research.

21 mai 2014, 07:20
Peste 80% dintre români consideră că persoanele condamnate pentru corupţie sunt vinovate

Potrivit sondajului, 80,2% dintre respondenţi apreciază că personalităţile condamnate la închisoare pentru fapte de corupţie sunt vinovate şi trebuie să plătească pentru faptele lor.

Pe de altă parte, 13,9% consideră că personalităţile condamnate pentru fapte de corupţie sunt nevinovate, fiind victime ale răzbunărilor politice, iar 5,9% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

În ceea ce priveşte evaluarea nivelului de corupţie din România comparativ cu cel din alte ţări, 62,9% dintre respondenţi consideră că în România există mai multă corupţie decât în alte ţări, cu 7 procente mai mult decât în urmă cu un an, când 55,9% apreciau acest lucru (conform Barometrului INSCOP „Adevărul despre România” din luna mai 2013).

28,8% consideră că există la fel de multă corupţie în România ca şi în alte ţări (30,1% considerau acest lucru în mai 2013), 3,1% dintre respondenţi afirmă că există mai puţină corupţie decât în alte ţări (1,5% susţineau acest lucru în mai 2013) şi nu ştiu sau nu răspund la această întrebare 5,2% (faţă de 12,4% în mai 2013).

Sondajul arată că 50,3% din populaţie consideră că DNA este implicată în mare şi foarte mare măsură în combaterea corupţiei.

Pe locul al doilea se clasează Serviciul Român de Informaţii (45,7% consideră că SRI este implicat în mare şi foarte mare măsură în combaterea corupţiei), urmat de poliţie, cu 44,4%.

43,9% dintre respondenţi consideră că presa are o implicare mare şi foarte mare în combaterea corupţiei.

Clasamentul este completat de Agenţia Naţională de Integritate (39,7%), instanţele de judecată (39,1%), Parchetul General (38,8%), Comisia Europeană (37,1%).

Preşedinţia este considerată ca fiind implicată în mare şi foarte mare măsură în combaterea corupţiei de 29,4% dintre respondenţi, urmată de Guvern (27%), Parlament (23,3%) şi organizaţiile societăţii civile (21,8%).

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului „Adevărul” în perioada 1-7 mai. Volumul eşantionului a fost de 1.056 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.

Barometrul INSCOP „Adevărul despre România” este un proiect de cercetare sociologică periodică a opiniilor românilor cu privire la principalele aspecte ale vieţii politice, economice, sociale şi culturale.

CITEŞTE ŞI: Jurnaliştii care dezvăluie acte de corupţie vor primi 2% din prejudiciul recuperat