Petre Daea: Anul acesta, estimăm că vom accesa fonduri europene de 1,4 miliarde de euro, prin PNDR 2020

Fondurile europene pe care estimăm că le vom accesa în acest an pe dezvoltare rurală se ridică la 1,4 miliarde de euro, de aproape trei ori mai mult decât anul trecut, a declarat, marți, ministrul Agriculturii, Petre Daea, la simpozionul organizat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) cu ocazia împlinirii a 17 de la înființare.

26 sept. 2017, 19:09
Petre Daea: Anul acesta, estimăm că vom accesa fonduri europene de 1,4 miliarde de euro, prin PNDR 2020

„În total, anul acesta estimăm că vom accesa o sumă totală de 1,4 miliarde de euro, ceea ce înseamnă de aproape trei ori mai mult decât anul trecut. Este un câștig,o realizare pe care trebuie să o procesăm cu atenție, cu calm, și cu foarte multă ambiție. Trebuie să ne așezăm la masa de lucru, motiv pentru care am solicitat AFIR să prezinte cât mai repede cu putință ce s-a realizat în România până în prezent. Suma estimată din analizele pe care le-am făcut azi, iar aceste analize vor continua, este ca România să acceseze întreaga sumă din PNDR, indiferent câți ani facem 17 — 18 ani. În orizontul 2020 acesta este obiectivul: întreaga sumă a României trebuie repatriată. Acesta este obiectivul pe care ni l-am asumat și la care trebuie să lucrăm indiferent câte sărbătoriri vom face. Acesta este obiectivul pe care îl are Ministerul Agriculturii și obiectivul țării, la care trebuie să lucram toți indiferent de locul de muncă indiferent de poziția pe care o avem într-o structură sau alta”, a precizat Daea.

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii s-a declarat nemulțumit că, până la finele anului, rambursările de la Comisia Europeană vor fi de 221,1 milioane de euro, deși ținta era mult mai mare.

„În ultima sâmbătă din fiecare lună se analizează pe fiecare județ, pe fiecare program, ce s-a desfășurat pe luna anterioară și aici am o doză de nemulțumire pe care trebuie să o transmit, pentru că am avut alt target. Am gândit, am lucrat împreună și am planificat să realizăm o anumită sumă pe care din nefericire analizele noastre nu ne conduc spre un asemenea obiectiv. Totuși, suma care va fi în continuare posibilă de realizat și de adus în țară este de 221,14 milioane de euro”, a spus Daea.

Totodată, oficialul a precizat că a solicitat AFIR să prezinte cât mai repede cu putință ce s-a realizat în România până în prezent, din trei motive, respectiv să vadă ce s-a realizat de la integrarea în Uniunea Europeană, să facă proiecția pentru urmptorii ani și să contureze poziția la UE privind PAC.

„Am cerut din trei motive: primul, să cunoaștem unde am ajuns, să desenăm pe harta țării ce s-a realizat de la integrarea în UE, ce obiective am împlinit pentru a vedea efortul pe care l-a făcut țara și instituțiile și de care trebuie să beneficieze mediul rural și fermierii români. Al doilea motiv, ce ne proiectăm în continuare, ce goluri avem în spațiul rural, goluri de sprijin în PAC pentru fermieri și al treilea, cele două ne compun poziția la UE și nu trebuie să uităm faptul că România este stat cu drepturi depline de a participa la decizia comuna privind PAC. Din aceste punct de vedere se impune o pregătire temeinică. Motiv pentru care în MADR am declanșat, demult, acele dezbateri prin care noi înțelegem să ne raportăm la nevoile țării și instrumentele prin care să ne aducem concret contribuția la PAC”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Acesta i-a felicitat, alături de AFIR, „al doilea plămân care trimite oxigen fermierilor și mediului rural, oxigen luat din FEADR”, pe cei de la APIA pentru că din raportul primit de la UE „am ajuns la un procent de accesare pe FEGA de 99,04%”.

În data de 31 martie, ministrul Agriculturii declara că își propune să atragă din fondurile europene prin PNDR 2020 o sumă de circa 1,6 miliarde euro, în anul 2017.

„Ținta noastră pentru 2017 este de a atrage 1,6 miliarde de euro din fonduri europene prin PNDR 2014-2020. Am deschis măsurile, am introdus target la fiecare salariat, până jos, astfel încât target-ul de 1,6 miliarde de euro să fie atins. Noi ne propunem numai ținte exacte și măsuri în consecință”, afirma Petre Daea.