Petre Daea: Reconversia în viticultură a fost un succes

România a făcut "pași enormi" în domeniul viticulturii, unde reconversia a reprezentat "un succes", a apreciat ministrul Agriculturii, Petre Daea, prezent duminică la Jidvei, pe Valea Tîrnavei Mici, unde se află una din cele mai importante podgorii din țară.

17 sept. 2017, 19:56
Petre Daea: Reconversia în viticultură a fost un succes

„România a făcut pași enormi, s-a ridicat mult în ultimii ani. Reconversia în viticultură a fost un succes, iar aici (la Jidvei — n.r.) și în altă parte lucrurile stau foarte bine. România are acum o piață bună de desfacere și are cu ce să participe pe această piață extrem de pretențioasă”, a declarat presei ministrul Agriculturii.

Prezent la Ecoul Galei Laureaților Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur”, desfășurată duminică la Jidvei, Petre Daea a vizitat și plantația și crama companiei care deține podgoriile de pe Valea Târnavei Mici.

„Am vrut să văd la fața locului ce se întâmplă, dacă s-a început recoltatul. S-a recoltat aproape o treime din suprafață. (…) ce se face aici este un exemplu de urmat pentru mulți”, a declarat ministrul Agriculturii.

Daea a opinat că acest sector este unul extrem de important și bine pus la punct, atât în câmp, cât și în vinificație.

Întrebat dacă viticultorii sunt sprijiniți suficient, ministrul a răspuns afirmativ, susținând și că aceștia „se află la un nivel în care pot să trăiască pe picioarele proprii”, situație „de apreciat”, potrivit acestuia, scrie Agerpres.

În altă ordine de idei, ministrul Agricultorii a anunțat că începând de anul viitor va fi demarat un program de susținere pentru cele „două rase românești consacrate (de porc — n.r.), cu potențial și care merită să fie crescute în gospodăria țărănească și să fie valorificate superior în zona industriei alimentare”, respectiv Mangalița și Bazna.

„Știm foarte bine calitatea cărnii și este important și necesar să o valorificăm în folosul consumatorului și în câștigul fermierului”, a conchis Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a participat, duminică, în Alba și la un festival pastoral desfășurat în Munții Sebeșului, la Loman.