Petrolul începe 2018 în forţă. Ce se va întâmpla cu preţul carburanţilor

Petrolul WTI și Brent au început cu dreptul 2018. Creșterea din trimestrul al IV-lea a fost generată de întreruperi multiple, dar scurte, ale producției, iar în ultima perioadă prețul a primit sprijin de la protestele din Iran.

04 ian. 2018, 09:21
Petrolul începe 2018 în forţă. Ce se va întâmpla cu preţul carburanţilor

Trendul bullish instalat în iunie, anul trecut, a creat un număr record de poziţii speculative şi a sprijinit revenirea producţiei din SUA, se arată într-o analiză dată publicităţii de Saxo Bank, scrie capital.ro.

Citeşte şi Preţul benzinei şi motorinei CREŞTE, cotaţiile tranzacţiilor cu petrol influenţate de tensiunile din Iran

În timpul săptămânii de Crăciun, fondurile hedge au continuat să cumpere poziţii în urma unor întreruperi de producţie din Scoţia şi Libia, coroborate cu scăderea stocurilor din SUA. Nu mai puţin de 27.000 de contracte WTI şi Brent au fost cumpărate de Crăciun, ceea ce înseamnă că avem poziţii cumulate de 977.000 de loturi. Nu departe de recordul din februarie, 2017.

Producţia din SUA a atins peste 9.000.000 barili/zi, potrivit datelor din raportul lunar al Energy Information Administration, dat publicităţii la finele anului. E doar o chestiune de timp până producţia atinge 10 milioane de barili zilnic.

În afară de întreruperile de producţie din octombrie, preţul petrolului a găsit sprijin şi în reducerea stocurilor din SUA, cu peste 100 milioane de barili faţă de recordul din martie 2017. O cădere de asemenea proporţii a ajutat preţul să sară, deşi „gaura” din stocuri se datorează în mare parte exportului. Acum, între ianuarie şi martie, stocurile au o creştere sezonieră, din cauza încetinirii activităţii din rafinării, afirmă specialiştii Saxo.

Citeşte şi Explozie puternică la o conductă de petrol foarte importantă, în Libia

Acum, că OPEC şi Rusia au promis că ţin producţia sub control, cele două chestiuni care vor determina preţul petrolului în 2018 sunt răspunsul producţiei la preţurile mari ale producătorilor de petrol de şist din SUA şi performanţa economică globală. Un nou an cu o creştere robustă a cererii în zona OPEC de aproximativ 1,4 milioane barili/zi (media estimată de OPEC, IEA şi EIA) ar putea fi întrunită de producţia statelor non-OPEC.