Philip Breedlove: Rusia a deplasat noi trupe şi echipamente militare în estul Ucrainei

Rusia continuă să-și consolideze dispozitivul militar din estul separatist al Ucrainei, deși s-a angajat să respecte acordul de pace convenit în luna februarie la Minsk, a declarat joi comandantul suprem al Forțelor aliate ale NATO în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, citat de agenția EFE.

21 mai 2015, 20:12
Philip Breedlove: Rusia a deplasat noi trupe şi echipamente militare în estul Ucrainei

‘În perioada de relativă acalmie’ ce a urmat intrării în vigoare a armistițiului, ‘forțele ruse s-au consolidat și au acumulat noi trupe și echipamente în interiorul și în afara localităților din estul Ucrainei’, a indicat Breedlove la conferința de presă desfășurată la finalul reuniunii Comitetului Militar al NATO. Drept urmare, Rusia ‘este în continuare capabilă să deplaseze rapid forțe importante pentru a destabiliza această regiune’, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Generalul american a mai spus că aliații ‘nu pot fi pe deplin siguri de intențiile Rusiei’, dar studiază acțiunile acesteia și își adaptează răspunsul în mod corespunzător.

Întrebat despre posibilitatea ca NATO să-și modifice planurile privind desfășurarea armelor nucleare în Europa, după ce președintele Vladimir Putin a declarat în luna martie că era pregătit anul trecut să plaseze în stare de alertă forțele nucleare ale Rusiei în cazul unei intervenții militare occidentale în Crimeea, generalul Breedlove a răspuns că ‘nu se impune nici o ajustare în poziția noastră nucleară’, mai ales că Alianța nu a observat nici din partea Rusiei vreo schimbare la acest capitol. Totuși, el a ținut să amintească faptul că multe dintre sistemele de rachete ale armatei ruse au o întrebuințare duală, fiind adaptate pentru a fi echipate atât cu arme nucleare, cât și convenționale.