Pictură 3D, în trei planuri. Daniel Relenschi: Picturile mele sunt ca şi nişte copii

După o perioadă de nenumărate examene medicale și tratamente, urmate pentru a se vindeca de cancer, Daniel Relenschi a revenit la Festivalul Creative Fest- București, cu o pictură 3D, dar de data aceasta, în trei planuri.

25 iul. 2016, 16:26

Daniel Relenschi a revenit la Creative Fest cu o lucrare care arată un mod în care putem interacționa cu natura, intrând efectiv în tablou, contopindu-ne cu acesta. ”Fructul oprit” este o lucrare a cărei nume este sugestiv. Mărul, ca fruct oprit, este depictat într-un copac ce pare să îmbrățișeze pictura, iar cei care au vrut să interacționeze cu aceasta, au făcut fotografii, așezați pe un pod pictat pe pardoseală, de pe care pot ajunge să culeagă fructul oprit.

Lucrarea are 15 metri pătrați și este realizată în trei zile cu vopseluri acrilice pe placaj. A lucrat trei zile, sub un soare arzător. Are fața şi mâinile arse, febră musculară, simte oboseala în fiecare os al corpului, dar nimic din toate astea nu-i poate lua bucuria că a reușit să ducă la bun sfârșit lucrarea și că a finalizat-o la timp.

”Îi vedeam încântați, unii văzuseră așa ceva, dar doar în fotografii, pentru că nu știu să se fi făcut și la noi o astfel de lucrare. E un 3D în trei planuri, practic, sunt trei picturi 3D, care formează o singură imagine. Câțiva oameni m-au întrebat ce se întâmplă cu lucrarea, le-am spus că rămâne în proprietatea Creative Fest. De mai bine de doi ani nu am mai accept să pictez pe asfalt, asta pentru că pictura se deteriorează și mai târziu se șterge și mie îmi place ca arta mea să trăiască mult timp. Picturile mele sunt ca și niște copii, trebuie să am grijă să fie în siguranță”, a declarat Daniel.

Pictorul roman de 30 de ani, recunoscut la nivel international pentru unicile sale tablouri 3D si o personalitate activa in campanii pentru salvarea copiilor grav bolnavi, suferă din păcate de cancer de piele. Tumorile pe piele au aparul în urmă cu cinci luni, nu s-a știut despre ce afecțiune este vorba, până când la piciorul stâng, tumoarea a început să provoace dureri de nesuportat. Exista o bănuială, de aceea a fost nevoie de o biopsie pentru a obține un rezultat. Această biopsie a fost prelevată la IRO Iași, de unde a venit și rezultatul.

Daniel a urmat până în aprilie, timp de trei săptămani, un tratament de radioterapie în Iași, la Policlinica Sfântul Spiridon, cu trimitere de la IRO Iași. Era necesar deoarece durerile cauzate de tumorile de la picioare erau prea puternice și era pericolul ca acestea să se extindă.

Rezultatele radioterapiei sunt vizibile, o parte din tumori au căzut, e un proces dureros de vindecare, dar Daniel se folosește de sedative și astfel durerile sunt ușor diminuate.

”Această lucrare este una care vine după o perioadă mare în care nu am pictat pentru că am fost mai mult internat în spitale. Nu îmi face foarte multă plăcere să vorbesc despre boală, ce a fost mai rău a trecut. Încerc să mă păstrez pozitiv, să mă odihnesc, să îmi echilibrez viața. Știu că altfel nu am cum să mă bucur de ce am în jur. Mă rugam să pot merge din nou. Nu știu câți din noi apreciază simplul fapt că pot merge. Eu am ajuns să iubesc să merg, să iubesc să trăiesc orice clipă”, a marturisit Daniel.

Daniel pregătește pentru sfârșitul acestui an, două expoziții în București, una din ele fiind o încununare a activității lui de până acum.

La mijlocul lunii August, va putea fi văzut în Bacău, timp de trei zile de spectacol, organizat de o companie care celebrează zece ani de activitate.

Creative Fest, eveniment organizat de Creart- Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, este cel mai important festival de artă și cultură urbană din Capitală, care promovează mediul artistic, prin oferirea unei platforme de exprimare vizibilă pentru toți tinerii din România. Anul acesta s-a desfășurat între 22 și 24 Iulie la Romexpo – intrarea A, accesul fiind liber pe tot parcusul celor trei zile de festival.