Pierdere uriaşă pentru cultura românească! A murit un important jurnalist şi scriitor

Victor Cilincă, cetățean de onoare al oraşului Galaţi, un cunoscut jurnalist, scriitor, pasionat de istorie și om de cultură, a murit la vâîrsta de 65 de ani.

20 ian. 2023, 17:12
Pierdere uriaşă pentru cultura românească! A murit un important jurnalist şi scriitor
Pierdere uriaşă pentru cultura românească! A murit un important jurnalist şi scriitor

Pierdere uriaşă pentru cultura românească! Victor Cilincă, născut pe 16 ianuarie 1958, a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Asociaţiei Profesorilor de Istorie de la „Dunărea de Jos”, ziarist profesionist (membru atestat al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România), inginer, pictor şi ilustrator. A fost navigator pe mări şi oceane, scafandru. A publicat în ţară și străinătate peste 30 de volume de proză, poezie și teatru (proză scurtă, romane, poveşti, piese de teatru, poezie). I-au apărut povestiri în reviste din Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Franţa, scrie viata-libera.ro.

Citeşte şi: Doliu la PSD. A murit Petru Trif, primul primar al Sibiului, după Revoluție

A fost nominalizat în 2007 la Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 2006; a primit mențiune la concursul de dramaturgie „Bogdan Amaru” – Râmnicu Vâlcea, 1993 (cu piesa „Revoluţia pisicilor”); premiul II  la concursul de teatru scurt „Camil Petrescu” – Oradea 1995 (cu piesa „Polonius” – în variantă scurtă); premiul „Octavian Goga” pentru poezie la Concursul Naţional de Poezie şi Eseu „Octavian Goga” – Cluj, 2002; menţiune pentru proză scurtă la Concursul Naţional de Proză Scurtă şi Eseu „Pavel Dan” – Cluj, 2002.

Citeşte şi: A murit cântăreaţa de muzică populară Marina Bucosu. Artista avea cancer în fază terminală

Filiala Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România a ales să-l premieze în luna decembrie 2022 pe Victor Cilincă cu titlul „Opera Omnia”, o recunoaștere deplină și binemeritată de care s-a bucurat nu numai scriitorul, ci și juriul și artiștii din preajmă.