Pierre Hermé, regele pricomigdalelor, desemnat cel mai bun cofetar din lume

Francezul Pierre Hermé a fost desemnat cel mai bun cofetar din lume în clasamentul "World's Best Restaurants". El și-a construit imperiul dulce pe pricomigdale, asociate cu arome inedite, mult apreciate de consumatori din Paris, Tokyo sau Dubai, transmite marți AFP.

14 iun. 2016, 17:53
Pierre Hermé, regele pricomigdalelor, desemnat cel mai bun cofetar din lume

Urmaș a patru generații de brutari-cofetari alsacieni (estul Franței), cel pe care presa l-a numit „Picasso al patiseriei” sau „Dior al deserturilor” pentru creativitatea sa, deține 47 de unități în 12 țări. La 54 de ani și 40 de ani de carieră, Pierre Hermé are statuia sa de ceară în Muzeul Grévin din Paris, iar numele său figurează în dicționarul Larousse.

Deși cofetarul amator de artă și design propune bogate colecții de ciocolată, tarte și prăjituri mereu reînnoite, faima i-au adus-o îndeosebi pricomigdalele, fiecare bucată vânzându-se cu 2,10 euro. „Ceea ce m-a făcut să mă ocup de pricomigdale a fost că la începuturile mele nu erau făcute din mare lucru: cafea, ciocolată, vanilie. Mi-am spus atunci că acolo există un spațiu de creativitate de explorat”, a declarat el AFP.

Potrivit Agerpres, în anii 1980 s-a lansat în asocieri inventive de arome, „pentru a face gustul pricomigdalelor mai ludic”, savoarea fiind cu atât mai bogată cu cât garnitura este mai generoasă, potrivit celui mai bun cofetar din lume. Pierre Hermé și-a fondat firma în 1997, alături de Charles Znaty, inaugurând primul spațiu în Japonia, înainte de Franța.

Printre asocierile de arome care se bucură de cel mai mare succes se numără pricomigdalele cu ulei de măsline și vanilie, Mogador (ciocolată cu lapte și fructul pasiunii) sau Ispahan, best seller cu zmeură, litchi și trandafir.

Hermé este adept al colaborărilor cu alți creatori, fie că este vorba de parfumierul Jean-Michel Duriez, fostul „nas” al Rochas, sau de artiști ca italianul Giuseppe Penone, a cărui operă i-a inspirat un butuc de Crăciun. În prezent, artistul francez Nicolas Buffe ilustrează ambalajele preparatelor sale cu universul său feeric, jumătate manga, jumătate baroc.

Pierre Hermé este bucuros să constate actuala dezvoltare a sectorului cofetăriei de lux. „Există tot mai mulți cofetari talentați despre care se vorbește, care deschid spații noi, fac lucruri excepționale în hoteluri, restaurante…Profesia este foarte vie, plină de tineri care vor să învețe această meserie și cred că acest lucru este formidabil”, a spus el, citat de AFP.