Pîslaru: După 1 octombrie vom avea un sistem medical plătit mai adecvat

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a afirmat, luni, după discuțiile cu sindicaliștii din Sănătate, că după 1 octombrie salarizarea în sistemul medical va fi mai adecvată, ''mai aproape de principiile acestei profesii''.

08 aug. 2016, 20:02
Pîslaru: După 1 octombrie vom avea un sistem medical plătit mai adecvat

„Discutăm aici de echitate în sistemul sanitar. Ordonanța 20, pe lângă creșterea salariilor, mai ales pentru zona de rezidenți și la bază, a reașezat niște inechități care erau de neînțeles în acest sistem. Completăm acum prin această măsură pe care am agreat-o împreună (…) prin a aduce și gărzile la un nivel corect de remunerarea. Eu cred că după 1 octombrie, fără să avem pretenția că putem să ne comparăm cu Vestul Europei, vom avea un sistem medical plătit mai adecvat, mai aproape de principiile aceste profesii. Cred că este un mesaj important care însă la rândul său are o așteptare și anume să vedem o reformă a sistemului de sănătate, să vedem practic răspunsul în zona sistemului și eliminarea risipei, eficientizarea acestui sistem”, spus Pîslaru.

El a anunțat că la sfârșitul lunii august — începutul lunii septembrie vor avea loc primele „sub-consultări” pe Legea salarizării unitare.

„Personalul administrativ, mai ales funcțiile comune care nu sunt în domeniul medical, sunt și din învățământ și din administrația publică, vor fi tratate în Legea salarizării unitare și va exista o familie întreagă ocupațională care va fi reașezată după aceste principii de echivalare pe care le-am avut în Legea 284 și care nu au fost aplicate niciodată”, a explicat el, conform Agerpres.

Întrebat despre buget, Pîslaru a spus că a propus un buget multianual, de 4-5 ani, și prin urmare va fi un proces etapizat.