PNL şi USR votează împotriva raportului Comisiei de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009

PNL va vota împotriva raportului Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009, a anunţat deputatul liberal Cezar Preda. Senatorul USR Mihai Goţiu a anunţat, de asemenea, că parlamentarii partidului său vor vota împotriva raportului Comisiei de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009.

12 feb. 2018, 15:10
PNL şi USR votează împotriva raportului Comisiei de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009

PNL va vota împotriva raportului Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009, a anunţat deputatul liberal Cezar Preda, luni, de la tribuna plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, susţinând că au fost prezentate concluzii „luate eminamente politic”.

„PNL va vota împotriva acestui raport. PNL s-a opus constituirii unei comisii. Astăzi avem un raport. Ce avem de fapt? Nişte concluzii luate eminamente politic. Cui îi folosesc? Parchetului General? Acest dosar a fost închis de Parchetul General. Şi noi, da, am cerut ca activitatea acestei comisii să se încheie dincolo de inoportunitatea înfiinţării acesteia. Parlamentul nu a fost de acord, prin majoritatea sa. Cei care au dorit înfiinţarea acestei comisii nu s-au gândit decât la propria răzbunare şi reprezentanţii acestor comisii stabilesc azi posibile infracţiuni, fiindcă scopul comisiei nu a fost atins. Ce a analizat această comisie? Nimic. În schimb, au fost chemate la raport tot felul de persoane declarate sau nu incomode pentru majoritatea parlamentară. Unii au venit, alţii au refuzat. De aici şi frustrarea celor care au trebuit să execute un ordin şi s-au izbit de tot felul de obstacole”, a precizat Preda.

El a adăugat că Parlamentul nu se poate substitui autorităţilor statului cu atribuţii în domeniu, dar s-a făcut tot posibilul „să ne umplem de ridicol pentru a avea astăzi nişte concluzii”.

„Noi nu ne putem substitui organelor de urmărire sau cercetare penală şi instanţelor de judecată sau comisiilor de onoare din cadrul serviciilor. Dar aţi făcut tot posibilul să ne umplem de ridicol pentru a avea astăzi nişte concluzii. La ce folosesc acestea? La nimic. Cui folosesc? Nimănui. Cu ce ne alegem după acest demers? Sper că v-aţi lămurit chiar voi, care aţi finalizat această sarabandă. De ce? Pentru că puteţi. Ceea ce nu puteţi este să vă ţineţi de programul de guvernare cu care aţi câştigat alegerile”, a mai susţinut Cezar Preda. 

Şi USR va vota împotriva raportului. „Bine v-am regăsit în Parlamentul paralel, Parlamentul paralel cu realitatea şi problemele cetăţenilor români! Kafka şi Marquez, precum şi alţi maeştri ai literaturii absurdului şi ai celei fantastice au toate motivele să fie invidioşi pe unii dintre dvs. De aproape un an aţi consumat o energie extraordinară pentru a pune în scenă piesa ‘statul paralel’. Pornind de la amintirile de sufragerie, unii ar putea spune de budoar, ale unui domn cercetat penal pentru mărturie mincinoasă. Martorii sufrageriei domnului Oprea sunt aproape toţi, unul şi unul, apropiaţi sau chiar foşti membri ai PSD, de la Gabriel Oprea la George Maior, la Vasile Dîncu, Neculai Onţanu şi Anghel Iordănescu. Sunt martori care au spus vrute şi nevrute la televizor, dar au tăcut asurzitor până au venit la comisie dovedind astfel, dacă mai era nevoie, că unicul scop al acestei iniţiative a fost să ofere pretextul pentru marea ficţiune cu statul paralel”, a spus Goţiu în plenul Parlamentului, la dezbaterea raportului Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

El a adăugat că grupul USR va vota împotriva acestui raport.

„Ştiţi ce e absurd şi fantastic în acelaşi timp? Dacă s-a întâmplat ceva dubios în sufrageria domnului Oprea, raportându-ne la cine sunt martorii sufrageriei, atunci suntem în faţa unui conflict intern al PSD. Stabiliţi dvs. care e PSD real şi care e PSD paralel în acest conflict, dar nu folosiţi Parlamentul pentru războaiele dvs. interne ori pentru războiul dvs. cu diferite instituţii ale Justiţiei române”, a precizat Goţiu.

La rândul său, reprezentantul grupului minorităţilor naţionale, Dragoş Zisopol, a anunţat că parlamentarii acestui grup „nu vor vota niciodată o astfel de comisie de anchetă”.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului dezbate, luni, raportul Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009.

După dezbatere, potrivit ordinii de zi a şedinţei, parlamentarii vor vota o hotărâre de aprobare a raportului, cu concluziile adoptate de comisie şi propunerile formulate.

După aprobare, hotărârea urmează să fie trimisă, alături de raport, către mai multe instituţii ale statului.

„Parlamentul transmite prezenta hotărâre, raportul final şi dosarele cu materialele documentare care au stat la baza elaborării raportului către Administraţia Prezidenţială – preşedintelui României, Guvernul României, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi către Consiliul Superior al Magistraturii, care au competenţe în domeniul analizat de comisia parlamentară de anchetă, pentru ca acestea să-şi poată exercita atribuţiile legale”, se arată în documentele ordinii de zi.