Poetul Traian T. Coşovei, înmormântat sâmbătă, la Cimitirul Bellu

Poetul Traian T. Coşovei a fost înmormântat sâmbătă, pe Aleea scriitorilor din Cimitirul Bellu.
Filip Stan
04 ian. 2014, 10:22
Poetul Traian T. Coşovei, înmormântat sâmbătă, la Cimitirul Bellu

Traian T. Coşovei a murit miercuri, la vârsta de 59 de ani, în urma unei grele suferinţe, la Spitalul de nefrologie ”Dr. Carol Davila” din Capitală, scrie Agepres.

”În prima zi a anului a încetat din viaţă unul dintre cei mai importanţi poeţi români ai ultimelor decenii, Traian T. Coşovei. Avea 59 de ani şi o operă remarcabilă. Membru activ al Cenaclului de Luni, condus de Nicolae Manolescu, Traian T. Coşovei făcea parte din elita poeţilor optzecişti. Împreună cu Ion Stratan, Mircea Cărtărescu şi Florin Iaru a publicat un volum colectiv care a făcut valuri în epocă, ‘Aer cu diamante’, apărut la editura Litera, în 1982. Traian T. Coşovei este autorul unor cărţi de versuri care s-au bucurat de aprecierea elogioasă a criticii literare şi de popularitate între cititorii de poezie românească de azi. (…) Prin dispariţia lui Traian T. Coşovei, literatura română de azi suferă o grea şi ireparabilă pierdere. Odihnească-se în pace!”, se arată pe site-ul Uniunii Scriitorilor din România.

Acesta s-a născut la 28 noiembrie 1954, ca fiul lui Traian Coşovei, poet, şi al Mariei Coşovei (n. Urdavcanu).

El a absolvit în 1978 Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti (secţia română – engleză). A fost unul dintre corifeii ”Cenaclului de Luni” şi un reprezentant marcant al generaţiei anilor ’80. A debutat cu volumul de poezii ‘Ninsoarea electrică’ , pentru care a obţinut în 1979 Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut.

A publicat peste 20 de cărţi de poezie, critică literară, proză, dintre care menţionăm: ‘Cruciada întreruptă’ (1982), ‘Poemele siameze’ (1983), ‘În aşteptarea cometei’ (1986), ‘Rondul de noapte’ (1987), ‘Pornind de la un vers’ (critică literară, 1990), ‘Bătrâneţile unui băiat cuminte’ (1994, Premiul Academiei Române pentru poezie), ‘Percheziţionarea îngerilor’ (1998), ‘Hotel Urmuz’ (2000, cronici pe care le-a scris în revistele ‘Contemporanul’, ‘Ideea Europeană’ şi ziarul ‘Azi’), ‘Vânătoarea pe capete’ (2002), ‘Greva căpşunelor’ (2004), ‘La formarea ideilor’ (critică literară, 2005), ‘Băutorii de absint’, antologie de poezie (împreună cu Ion Mureşan, Liviu Ioan Stoiciu, Nichita Danilov, Ioan Es. Pop, 2007), ‘Motocicliştii spaţiali’ (împreună cu Ioana Mănescu – cineroman, 2008), ‘Poeţii marilor oraşe’ (critică literară, 2008), ‘Aerostate plângând’ (2010).

Alte premii obţinute: Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1994), Premiul Academiei Române (1996), Premiul internaţional ‘Nichita Stănescu’ (2000) şi Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2004), Premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti pentru volumul de poezie ”Greva căpşunelor”, Premiul pentru jurnalism literar al revistei Tomis (2005), Premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti pentru volumul de critică literară ”Poeţii marilor oraşe” (2008).

A fost membru al Uniunii Scriitorilor şi al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România (ASPRO) şi preşedinte al Fundaţiei Culturale Hesperus. A lucrat în cadrul Muzeului Literaturii Române.

Spynews
Ce a publicat Adriana de la Mireasa sezonul 9 în mediul online, după ce a ieșit din competiție. Ce spune despre momentele din emisiune: "Răutățile..." / FOTO
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor All Stars 2024! Cu câți bani pleacă acasă învingătorul
Fanatik.ro
Animalul care are amprente aproape identice cu ale omului. Experții au probleme în a le diferenția
Capital.ro
Cod Rutier 2024. Nu-ți reînnoiește permisul. Ce vedere trebuie să aibă șoferii
Playtech.ro
ȘOC! Babs și Ema Uta, show incendiar în ținute minuscule. Au înnebunit internetul cu dansurile lor
DailyBusiness
Ai planuri pentru azi? Furtuna mătură România. Iată cum va fi vremea!
Adevarul
Soldații ruși au publicat o înregistrare în timp ce umilesc prizonieri ucraineni VIDEO
Spynews
Când va naște Ana Baniciu! Artista așteaptă primul ei bebeluș în orice moment: ”Mai sunt...” / FOTO
Spynews
Cum arată verighetele alese de Vlad Gherman și Oana Moșneagu. Cei doi actori s-au căsătorit ieri / FOTO
Evz.ro
Viața la bloc. Ce pățești dacă ți se strică centrala
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Milionarul Arpad Paszkany a transformat-o total pe „Cenușăreasa” Antonela Pătruț. Afaceristul i-a schimbat nu doar înfățișarea, ci și modul de viață
wowbiz.ro
Fostul preot Daniel Balaș, băgat în spital după ce a fost atacat pe stradă, în miez de noapte! În ce stare se află
Cancan.ro
Antonia i-a lăsat pe toți fără cuvinte! Vedeta s-a lăsat fotografiată în toată splendoarea, după ce s-a plâns că e „grăsuță”
Playsport.ro
SURPRIZĂ URIAȘĂ! Vedeta PRO TV, nuntă secretă la New York cu omul din spatele meciului colosal al Generației de Aur! Au apărut primele imagini
kanald.ro
Mărturiile dureroase ale italienilor care au asistat la moartea celor două tinere înghițite de viitură: „M-am apropiat de ea, ca să îi spun că sunt acolo, dar nu mi-a răspuns”
Capital.ro
Obligatoriu în toate localitățile din România. Iei amendă de până la 50.000 de lei
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
FOTO. Ea e prezentatoarea TV de Champions League! Eva e considerată cea mai frumoasă moderatoare a unui talk-show de fotbal din lume
stirilekanald.ro
VIDEO Alertă de vreme extremă de la ANM. Jumătate din țară, sub cod portocaliu de vijelii - HARTA
substantial.ro
Patru ostatici răpiți de Hamas la 7 octombrie au fost confirmați morți, inclusiv israeliano-britanicul Nadav Popplewell
MediaFlux
IMPOZIT de 70%. Cine sunt contribuabilii vizați de ANAF
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'