Ponta confirmă existenţa unei discuţii cu preşedintele referitor la Predoiu: Fiecare spune partea ce-i convine

Victor Ponta a precizat, la România TV, că a existat o discuţie legată de posibilitatea menţinerii lui Cătălin Predoiu în guvernul Ponta I, ca ministru de Justiţie, însă premierul spune că atât Predoiu, cât şi Traian Băsescu relatează doar partea care le convine legată de acest lucru.

18 oct. 2013, 16:33
Ponta confirmă existenţa unei discuţii cu preşedintele referitor la Predoiu: Fiecare spune partea ce-i convine

Invitat să confirme sau să infirme aserţiunea lui Traian Băsescu, potrivită căreia Cătălin Predoiu l-ar fi rugat pe preşedinte să intervină pe lângă Ponta să-l păstreze în guvern, prim-ministrula răspuns: „Nu povestesc discuţii private. În al doilea rând, recunosc că nu aş vrea să intervin în acest dialog care mă amuză foarte mult. Nici unul dintre cei doi nu spune adevărul până la capăt. Mă amuză când văd că prezintă doar partea care le convine”.

La insistenţele unui jurnalist, Ponta a mai spus: „A existat o asemenea discuţie”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că l-a deranjat faptul că liderul PDL Cătălin Predoiu a „îndrăznit să îi dea lecţii publice”, arătând că acesta a venit la el la birou să îl roage să rămână ministru în Cabinetul Ponta.

„A venit şi a spus cum a bătut cu pumnii în masă şi a pus condiţii şi premierului şi preşedintelui. Eu îmi amintesc că, în Guvernul Tăriceanu, domnul Predoiu a propus înlocuirea lui Daniel Morar de la DNA, cu o doamnă care nu prea avusese dosare importante în toată viaţa ei, era consilier. Iar mie îmi dădea lecţii cum a renunţat preşedintele la Daniel Morar ori el, cu mănuţa lui, a făcut propunerea de înlocuire a lui Daniel Morar, după primul mandat”, a spus şeful statului.

El a susţinut că ştie şi „în ce condiţii” s-a făcut această propunere de înlocuire a lui Daniel Morar, şi anume „pe discuţiile din PNL şi înţelegerea cu Hrebenciuc”.

„M-a deranjat tipul acesta de om. Vă spun eu, când l-am chemat să îl întreb dacă vrea să rămână în Guvernul Boc, după Tăriceanu, a avut o singură condiţie, să îl propună pe Morar pentru al doilea mandat. Condiţie pe care i-am pus-o eu, şi nu el mie. A fost o singură condiţie discutată, aceea că Morar va fi propunerea sa pentru al doilea mandat”, a mai arătat Traian Băsescu.

Preşedintele s-a declarat „deranjat” de faptul că Predoiu „îi dădea lecţii”.

„M-a deranjat că îmi dădea lecţii domnul Predoiu, când el a fost la mine, să mă roage, să vorbesc cu Victor Ponta să îl menţină şi în Guvernul lui. La mine a fost în cabinet şi nu la altcineva. Sigur că am vorbit şi m-a refuzat Ponta. Cu o anumită motivaţie, m-a refuzat. Omul ăsta să nu îndrăznească să îmi dea lecţii publice”, a mai afirmat şeful statului.

Ulterior, printr-un comunicat de presă, Predoiu a negat veridicitatea afirmaţiilor lui Traian Băsescu. „Am aflat cu surprindere si dezamagire despre declaratiile Presedintelui Traian Basescu. (…) In decembrie 2008 mi-am incheiat primul mandat. Am fost solicitat de Presedintele Romaniei si Primul Ministru sa continui. Am cerut, ca si premierului anterior, continuarea proiectului celor patru coduri si sprijin politic pentru ele. Nu am dat cu pumnul in masa nimanui, nu am stat la usa nimanui, nu am solicitat niciodata sa raman in Guvern. Am fost de fiecare data invitat si nu regret ca am acceptat. In ziua caderii guvernului MRU, in Parlament, dl Ponta mi-a facut o oferta verbal, oferta pe care am refuzat-o pe loc. A doua zi, la Neptun, l-am informat pe premierul MRU despre acest lucru intr-o discutie fata in fata si pe dl Presedinte Basescu telefonic. Am mai declarat aceste lucruri cu cateva luni in urma. Mai mult, chiar in timpul mandatului Premierului MRU, mi-am exprimat fata de acesta preocuparea de a parasi guvernul dupa obtinerea raportului pozitiv de tara care ar fi urmat sa apara in iulie 2012”, susţine Cătălin Predoiu într-un comunicat de presă.