PREMIERĂ: Creditele în lei, mai ieftine decât cele în euro

Premieră pe piaţa bancară. Creditele în lei au ajuns mai ieftine decât cele în euro. Indicele Robor la trei luni, folosit la calculul dobânzilor la credite, a scăzut la un minim istoric.

20 ian. 2014, 16:34
PREMIERĂ: Creditele în lei, mai ieftine decât cele în euro

Dacă vestea nu surprinde pe segmentul „Prima Casă„, unde riscurile sunt împărţite între stat şi bănci, noutatea este că şi împrumuturile de nevoi personale în lei sunt acum mai ieftine decât cele în euro. Robor, dobânda de referinţă pentru creditele în lei, a ajuns la 1,98%, un minim istoric. Asta înseamnă că toate costurile creditelor în lei sunt undeva la 4-6% pentru creditele imobiliare, iar pentru creditele de consum ajung la 8% şi 12%.

Băncile au spus că acum sunt foarte mulţi bani în piaţă care trebuie investiţi, motiv pentru care s-au ieftinit creditele.

Această scădere s-a format pe fondul unui exces de lichiditate în piaţa interbancară. Practic, ce s-a întâmplat este că BNR a făcut ca să rămână bani în piaţă, şi astfel a scăzut costul pentru aceşti bani. Astfel a scăzut şi rata de dobândă. În acest moment, creditele în lei sunt relativ atractive faţă de cele în euro, prezintă un cost asemănător şi nu există riscul de cost valutar„, a declarat Mihai Pătrulescu, senior economist la o bancă comercială.

Analiştii mai spun că în acest an costurile la creditele în lei vor rămâne scăzute.

CITEŞTE ŞI: Zeci de argeşeni s-au trezit că au de plătit rate pentru CREDITE FALSE