Premieră medicală: Proteză de umăr, transplantată unui bărbat cu boala Wilson

O echipă de medici de la Spitalul de Recuperare din Iași a efectuat, vineri, o intervenție chirurgicală în timpul căreia a fost transplantată o proteză de umăr unui bărbat diagnosticat cu boala Wilson.

04 sept. 2015, 13:13
Premieră medicală: Proteză de umăr, transplantată unui bărbat cu boala Wilson

Prof. univ. dr. Paul Botez, șeful clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași, a declarat că intervenția chirurgicală este o premieră pentru Iași, potrivit Agerpres. Echipei i s-a alăturat renumitul chirurg Marius Scarlat, un medic român stabilit în Franța.

Pacientul, Daniel Roșu, un bărbat în vârstă de 32 de ani, din județul Neamț, a suferit în urmă cu un an un transplant hepatic. La scurt timp după operație, în urma investigațiilor medicale a aflat că are o necroză la nivelul ambilor umeri, motiv pentru care necesita protezare. Pentru aceasta, medicii din Iași au achiziționat din Germania o proteză de ultimă generație. Proteza, unică în România, va înlocui articulațiile deja necrozate.

Particularitatea acestui caz constă în tipul de implant folosit. Având o mare experiență, chirurgul Marius Scarlat, care profesează în Franța, a propus o intervenție chirurgicală minim invazivă, cu un abord care scurtează timpul operator, implicit sângerarea. Această proteză protejează și de riscuri fatale. În plus, nu presupune rezecții și sângerări mari„, a spus prof. univ. dr. Paul Botez.

În urmă cu trei ani, tânărul din Neamț a suferit un alt transplant, din cauza unei boli localizate la nivelul ambelor șolduri. Fiind diagnosticat cu necroză septică de cap femural, medicii ieșeni au trebuit să efectueze implanturi de șold pentru protezarea articulațiilor. Toate aceste boli sunt cauzate de o maladie rară, boala Wilson, din cauza căreia organismul său a acumulat o cantitate mare de cupru.