Premierul Irlandei crede că ieşirea Marii Britanii din UE nu se va produce

Premierul irlandez, Leo Varadkar, a exprimat speranţa că Marea Britanie va decide până la urmă să nu iasă din Uniunea Europeană, argumentând că Brexit generează probleme privind circulaţia între Irlanda de Nord, teritoriu britanic, şi Irlanda, relatează Politico.com şi Irish Times.

31 iul. 2017, 18:01
Premierul Irlandei crede că ieşirea Marii Britanii din UE nu se va produce

Referindu-se la Brexit, Leo Varadkar a explicat că cea mai bună soluţie pentru evitarea apariţiei frontierei între Irlanda şi Marea Britanie, situaţie care ar afecta Acordul de pace nord-irlandez, ar fi rămânerea Londrei în uniunea vamală europeană şi în piaţa unică.

Rămânerea Londrei în piaţa comunitară şi în uniunea vamală ar fi, în cazul producerii Brexit, „cel mai bun rezultat pentru Irlanda, Irlanda de Nord şi Marea Britanie”, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Guvernul britanic anunţă că LIBERA CIRCULAŢIE între UE şi Marea Britanie va fi oprită în martie 2019

„Dar eu încă sper că (Brexit -n.red.) nu se va produce. Brexit este o politică britanică, nu una irlandeză. Marea Britanie a decis ieşirea (din UE -n.red.) şi, în ceea ce mă priveşte în colaborarea cu Bruxellesul, cu alţi prim-miniştri şi preşedinţi, eu cred că uşa trebuie ţinută deschisă, nu doar pentru rămânerea în Uniunea Europeană, ci şi pentru menţinerea accesului la piaţa unică şi la uniunea vamală (…)”, a spus premierul Irlandei.

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană s-ar putea să nu se producă deloc, aprecia, săptămâna trecută, Joseph Muscat, premierul Maltei, argumentând că opinia publică britanică s-a schimbat după referendumul din iunie 2016 care a decis Brexit.