Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit la Bruxelles cu Donald Tusk, Jean Claude Juncker, Corina Creţu UPDATE

Premierul Mihai Tudose a efectuat marţi prima deplasare pe plan extern de la preluarea mandatului pentru a se întâlni cu mai mulţi oficiali europeni, printre care preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

11 iul. 2017, 05:20
Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit la Bruxelles cu Donald Tusk, Jean Claude Juncker, Corina Creţu UPDATE

UPDATE Prim-ministrul Mihai Tudose a fost primit marți de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker.

La întrevederea premierului român cu președintele CE a participat și prim-vicepreședintele acestui for, Frans Timmermans. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte precum prioritățile Guvernului de la București, viitorul Europei, pregătirea preluării de către România a președinției Consiliului UE, situația economică a țării noastre și Mecanismul de Cooperare și Verificare.

Tudose a declarat că i-a asigurat pe înalții oficiali europeni de la Bruxelles de stabilitatea României, precizând că ținta de deficit asumată este de 3%.

„I-am asigurat pe interlocutori de stabilitate, ținta de deficit asumată — 3% (…) și stabilitate și credibilitate pe tot ceea ce înseamnă legi”, a declarat Tudose la sediul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.

UPDATE Prim-ministrul Mihai Tudose a fost primit, marți, la sediul Consiliului European din Bruxelles, de președintele acestui for, Donald Tusk, informează Agerpres.

Întrevederea cu Donald Tusk este primul eveniment din cadrul primei vizite externe a lui Mihai Tudose în calitate de șef al Guvernului.

La întâlnirea cu președintele Consiliului European, premierul român a venit însoțit de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, de reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană, Luminița Odobescu, și de consilierii de stat Marius Nica și Florin Vodiță.

Cu această ocazie, se vor discuta teme precum prioritățile Guvernului, viitorul Europei și pregătirea preluării președinției Consiliului UE de către România.


”Este prima mea vizită la Bruxelles în calitate de prim-ministru, temeinic pregătită din punct de vedere tehnic. Vreau să transmit mesajul că România este un partener serios, care îşi va respecta toate angajamentele asumate anterior. Ne dorim o colaborare foarte bună în relaţia cu Uniunea Europeană, aşa cum ne-am angajat, de altfel, şi prin Programul de Guvernare. Suntem pregătiţi să creştem calitativ prezenţa României la nivelul instituţiilor europene şi să contribuim la consolidarea proiectului european, inclusiv din perspectiva responsabilităţii pe care ne-o vom asuma în primul semestru al anului 2019, în primul mandat românesc la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”, a scris, luni, Mihai Tudose pe Facebook, înaintea deplasării la Bruxelles.

Deplasarea primului-ministru la Bruxelles a fost anunţată încă de sâmbătă de către ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu.

”Cooperarea internaţională, domeniul afacerilor europene vor reprezenta într-adevăr axe prioritare pentru Executiv şi o dovadă se va vedea săptămâna viitoare, când, într-adevăr, premierul României intenţionează şi sper să realizeze, evident, să facă o primă vizită la Bruxelles pentru a se întâlni cu oficialii europeni, întâlniri la care am plăcerea să particip în calitatea mea de ministru delegat pentru Afaceri Europene, pentru a transmite acest mesaj ferm: România şi actualul guvern îşi respectă toate angajamentele asumate anterior şi are de gând să aibă o colaborare foarte bună cu partenerii europeni şi în acelaşi timp să-şi susţină cauza, atunci când este cazul, în raport cu partenerii noştri de acolo”, a afirmat Victor Negrescu, într-o conferinţă de presă susţinută la Alba-Iulia.

Victor Negrescu şi-a exprimat speranţa că vizita la Bruxelles a premierului va avea succesul scontat, în condiţiile în care Mihai Tudose s-a pregătit foarte bine.

„Este o vizită de o zi şi o vizită care cred că va avea succesul scontat şi mai ales este un mesaj pe care vrem să-l transmitem, un plus de seriozitate în relaţia cu Bruxelles-ul. Pot să vă spun că ne-am pregătit foarte bine pentru această vizită şi sunt convins că premierul României va începe colaborarea cu Bruxelles-ul într-o manieră pozitivă pentru români şi într-o manieră pozitivă pentru priorităţile actualei guvernări”, a subliniat ministrul.

Seria întâlnirilor lui Mihai Tudose va fi deschisă la ora 13:30, ora Bruxelles-ului, cu o întrevedere cu Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, urmată la ora 15:00 de întâlnirea cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, şi cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene. O oră mai târziu, Mihai Tudose se va întâlni cu Corina Creţu, comisarul european pentru politică regională.

La ora 16:45, premierul Tudose va susţine declaraţii de presă la sediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană, iar de la ora 18:00 va avea o întrevedere cu Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European.