Rezultatul întânirii dintre premierul Tudose şi poliţişti: Un nou statut al poliţistului şi angajarea a cel puţin 4.000 de oameni

Iulian Surugiu, liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie din România, a anunţat, luni, după discuţiile avute de o delegaţie a SNAP cu primul-ministru Mihai Tudose, că s-a convenit elaborarea rapidă a unui nou Statut al poliţistului şi angajarea unui a cel puţin 4.000 de persoane în cursul acestui an. De asemenea, Guvernul a anunţat că premierul va cere Ministerului de Interne o analiză a necesităţilor de dotare a poliţiştilor, pe baza căreia va prezenta o soluţie ”în cel mai scurt timp”.

24 iul. 2017, 03:52
Rezultatul întânirii dintre premierul Tudose şi poliţişti: Un nou statut al poliţistului şi angajarea a cel puţin 4.000 de oameni

UPDATE.  Iulian Surugiu a precizat că elaborarea unui nou Statutul al poliţistului va trebui făcută urgent, în două luni, iar noua formă să incudă şi un ghid al carierei.

O altă urgenţă este reducerea deficitului de personal din cadrul Ministerului de Interne. ”Am discutat despre elevii care au absolvit un an de zile de şcoală militară de la Câmpina şi unde mai avem şcoli de poliţie, să reuşim să-i încadrăm anul acesta pentru că eu spun un copil care a făcut un an de zile şcoală militară e mai pregătit decât să iau unul de pe stradă şi să-l îmbraci pur şi simplu în uniformă”, a declarat Surugiu, conform News.ro.

El a precizat că SNAP a cerut încadrarea a 4.000 de persoane, lucru cu care Mihai Tudose s-a declarat de acord.

De asemenea, sindicaliştii au discutat cu şeful Guvernului şi despre schimbarea modului în care funcţionează actualmente poliţia. ”Am discutat despre faptul că, odată cu Statutul poliţistului va avea loc şi o reformă în cadrul poliţiei pentru că trebuie să găsim mai mulţi oameni în stradă. Este o problemă veche pe care am mai spus-o şi nu s-a întâmplat până acum. Găsim puţini poliţişti în stradă şi mulţi în birouri”, a afirmat Surugiu.

O altă chestiune asupra căreia sindicaliştii au insistat a fost achiţionarea a 10.000 de autoturisme, lucru care ar trebui făcut rapid, într-o lună sau două. În ce priveşte componenţa patrulelor de poliţie, Surugiu a insistat că trebuie respectat ordinul de ministru care prevede că patrulele de poliţie trebuie să aibă doi poliţişti în alclătuire. ”Pe mine mă interesează ca poliţistul să nu fie unul singur. Există un ordin care spune foarte clar că patrula de poliţie este formată din doi poliţişti, nu dintr-un poliţist şi un poliţist local ş.a.m.d.”, a afirmat sindicalistul.

Surugiu a cerut şi întocmirea unei situaţii cu dosarele penale aflate în cercetare. ”I-am cerut premierului să ceară Parchetului General să facă, împreună cu Ministerul de Interne, o situaţie a dosarelor penale existente în România şi acolo unde au depăşit un termen rezonabil să ceară explicaţii de ce nu s-a întâmplat nimic în dosarul respectiv. Înţelegem că unele dosare sunt complexe, dar nu putem să tolerăm aşa pentru că dosarele care nu sunt rezolvate într-un termen rezonabil duc către corupţie şi noi nu dorim lucrul acesta”, a mai spus Iulian Surugiu.

La ora trnasmiterii acestei ştiri, sindicaliştii din poliţie au o altă întrevedere, la sediul Ministerului de Interne, cu ministrul Carmen Dan.

Guvernul a anunţat, luni, în urma discuţiilor avute de primul-ministru Mihai Tudose cu o delegaţie a Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, că premierul va cere Ministerului de Interne o analiză a necesităţilor de dotare a poliţiştilor, pe baza căreia va prezenta o soluţie ”în cel mai scurt timp”.

Discuţiile premierului cu sindicaliştii din poliţie s-au axat pe aprobarea unui nou Statut al poliţistului şi pe necesarul de personal şi de dotări. ”Şeful Executivului a subliniat că este necesar un Statut al poliţistului, elaborat împreună cu reprezentanţii structurilor asociative ale acestora, şi care să definească foarte clar drepturile şi aspectele specifice acestei profesii”, transmite biroul de presă al Guvernului.

Discuţiile au vizat şi modificările necesare în ceea ce priveşte asigurarea medicală a poliţiştilor pentru a fi în conordanţo cu riscurile presupuse de această profesie.

”De asemenea, prim-ministrul Tudose a arătat că înţelege solicitările sindicatului cu privire la dotările de care au nevoie poliţiştii şi va prezenta în scurt timp o soluţie, urmare a unei analize cerute ministrului Afacerilor Interne, şi care să ţină cont de constrângerile bugetare”, precizează sursa citată.

În ce priveşte necesarul de personal, Tudose le-a spus celor din SNAP că soluţiile vor veni după încheierea procesului de auditare a posturilor din administraţia centrală, inclusiv a celor din poliţie. ”Totodată, prim-ministrul s-a arătat deschis la propunerea reprezentanţilor Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie din România de a flexibiliza modul şi perioada de şcolarizare a agenţilor de poliţie astfel încât promovarea în carieră să se facă treptat şi să se bazeze şi pe activitatea practică la locul de muncă”, informează Executivul.

Discuţiile au vizat şi chesiunea salarizării, Mihai Tudose afirmând că a cerut miniştrilor Muncii şi de Interne o analiză şi soluţii la solicitările salariale ale poliţiştilor.


Potrivit agendei oficiale a premierului, întâlnirea cu sindicaliștii din Poliție este programată de la ora 11.00.

Prim-ministrul a declarat, sâmbătă, că niciun polițist nu va mai patrula singur, echipa urmând să fie formată din patru oameni.

„Din punctul meu de vedere, nu mai vreau patrule de unul singur. Atunci când ai un singur polițist, care trebuie să patruleze într-o zonă — se subînțelege că acea zonă are un potențial infracțional sau negativ—, el își pune gratuit viața în pericol. Nu poți să îl trimiți de unul singur. Se vor trimite echipe, chiar dacă este vorba de echipe mixte alcătuite din polițiști și jandarmi”, a declarat Tudose pentru AGERPRES.

Polițistul Sorin Vezeteu a fost înjunghiat mortal joi seară, în timp ce era de serviciu în Postul de Poliție Transporturi Feroviare din Gara Burdujeni (Suceava). Autorul, Ioan Beșa, a fost arestat pentru 30 de zile.