Preşedintele Coreii de Sud avertizează: Posibilitatea unui conflict militar cu Coreea de Nord este „foarte ridicată”

Președintele sud-coreean Moon Jae-In a declarat miercuri că există o 'posibilitate ridicată' a unui conflict cu Coreea de Nord, ale cărei capacități nucleare și de rachete par să fi avansat rapid recent, a relatat publicația Edaily din Coreea de Sud, citată de Reuters.

17 mai 2017, 09:20
Preşedintele Coreii de Sud avertizează: Posibilitatea unui conflict militar cu Coreea de Nord este „foarte ridicată”

„Realitatea este că există o posibilitate ridicată a unui conflict militar la NLL (Linia Delimitării de Nord — frontiera maritimă între cele două Corei — n.r.) și la linia de demarcație militară”, a spus Moon.

În timpul unei vizite la Ministerul Apărării de la Seul, Moon a declarat că recentul test cu rachetă al Coreii de Nord este o ‘provocare gravă’ care „încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate” și reprezintă totodată o „amenințare serioasă la adresa păcii și stabilității globale”, potrivit agenției sud-coreene de presă Yonhap.

„Nu vom tolera astfel de provocări și amenințări nucleare din partea Coreii de Nord”, a subliniat noul președinte sud-coreean. Declarația lui Moon survine după un comunicat al Consiliului de Securitate al ONU care a amenințat cu noi sancțiuni împotriva Phenianului. „Vom trata cu severitate Coreea de Nord, alături de comunitatea internațională”, a adăugat el.

Citeşte şi Seulul trage semnalul de alarmă: Programul balistic nord-coreean se dezvoltă periculos de repede

Moon a mai spus că armata sud-coreeană rămâne pe deplin pregătită pentru a contracara orice provocări militare din partea Coreii de Nord.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a condamnat ferm ultimul tir de rachetă efectuat duminică de Coreea de Nord, cerând sancțiuni în fața „comportamentului extrem de destabilizator” al Phenianului.