Traian Băsescu, despre lipsa premierului de la învestirea lui Vâlcov: Mi s-a părut o neasumare publică VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la Palatul Cotroceni, că i s-a părut "neserios" modul în care a fost anunţată lipsa premierului Victor Ponta de la ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a noului ministru delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, şeful statului arătând este pentru prima dată când are loc o astfel de situaţie. 

27 aug. 2014, 16:29
Traian Băsescu, despre lipsa premierului de la învestirea lui Vâlcov: Mi s-a părut o neasumare publică VIDEO

Băsescu: Nici un premier nu a lipsit vreodată de la o învestitură. Şi Victor Ponta trebuie să respecte statul român şi simbolurile sale

„Această învestitură va avea loc doar în prezenţa premierului, chiar dacă în Constituţie se spune că e necesară prezenţa reprezentantului Guvernului. S-a creat o cutumă ca premierul să fie prezent, aşa s-a întâmplat în ultimii 25 de ani, niciodată nu a lipsit premierul. Şi Victor Ponta trebuie să respecte statul român şi simbolurile sale”, a spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu a amânat ceremonia de învestire a lui Darius Vâlcov pentru că nu e prezent Ponta

Băsescu: Nu am amânat ceremonia pentru că Vâlcov e urmărit penal. Am crezut că Ponta fuge de răspundere

„Am fost anunţat cu 10 minute înainte de ceremonie. Dar mi s-a părut şi că nu-şi mai susţine această propunere, pe care al legat-o şi cu eschiva de mai înainte. În acest context, mi-a fost foarte greu să derulez ceremonia. În plus, e o chestiune de simbolistică, a participării premierului, care are fundament în Constituţie, subliniază răspunderea solidară, care e prezentă în Constituţie. Nu-mi rămâne decât să aştept un moment prin care să convenim o dată pentru susţinerea ceremoniei, ceea ce înseamnă că-şi asumă această propunere. Nu e vorba de faptul că Darius Vâlcov e urmărit penal. Am crezut că Ponta fuge de răspundere. A mai lipsit în multe alte situaţii importante”, a spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu: Ponta nu mi-a dat un răspuns clar privind menţinerea desemnării lui Vâlcov

„E prima dată când o ceremonie de învestire a unui ministru nu se mai întâmplă. De obicei, solicit să aflu dacă sunt probleme cu respectivul desemnat. Pe 25 august, plecând de la premiza că toate informaţiile primite de mine referitoare la Darius Vâlcov sunt primite şi de către domnul Ponta, i-am trimis o scrisoare lui Ponta întrebându-l dacă-şi menţine propunerea. Mi-a răspuns în aceeaşi zi, spunând evaziv, nu reiese dacă îşi susţine propunerea. Nu mi-a dat un răspuns clar privind menţinerea desemnării lui Vâlcov, am interpretat ca fiind o eschivă de a menţine propunerea”, a spus premierul Victor Ponta.

Ponta: Nu am ajuns la învestirea lui Darius Vâlcov pentru că vizita la Chişinău s-a prelungit peste program

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o conferinţă de presă la ora 19:30 în care a expus motivele sale privind amânarea învestirii lui Darius Vâlcov în funcţia de ministru al Bugetului.