Preşedintele Uniunii Editorilor din România: Intenţia MEN de a etatiza piaţa manualelor reprezintă o mare eroare

Cristian Greșanu, președintele Uniunii Editorilor din România, a declarat joi că intenția Ministerului Educației de a etatiza piața manualelor reprezintă o mare eroare, care poate avea consecințe nefaste în mediul educațional.

31 aug. 2017, 11:58
Preşedintele Uniunii Editorilor din România: Intenţia MEN de a etatiza piaţa manualelor reprezintă o mare eroare

„Intenția MEN anunțată public de a etatiza piața manualelor, cu Editura Didactică și Pedagogică vector editorial unic, considerăm că reprezintă o mare eroare, care poate avea consecințe nefaste în mediul educațional. Dorim diversitate, culoare, unghiuri diferite de interpretare și nu un manual fosilizat, monocrom, tocmai pentru că dorim binele copiilor noștri. Pentru copiii aceștia și pentru colegii noștri care au scris istoria manualelor românești postdecembriste, cu nopțile lor petrecute în edituri, cu visele și cearcănele de rigoare, ne opunem cu toată tăria manualului unic, tipic, fixat, după declarația recentă a unui înalt demnitar: ne este teamă să privim înapoi, peste umăr”, a afirmat Cristian Greșanu, într-o conferință de presă organizată de reprezentanții editurilor pe tema manualului unic.

Potrivit acestuia, ar fi fost normal ca pe viitor relațiile dintre edituri și MEN să fie îmbunătățite, pentru a fi elaborate manuale mai bune.

„În aproximativ 80 — 90% din numărul contestațiilor depuse în ultimii patru ani, CNSC, instanță competentă în acest caz, a dat dreptate editorilor în raport cu CNEE, organizatorul licitațiilor de manuale, subordonat MEN. Așadar, noi, editorii, am realizat manuale, multe manuale în ultimii 20 de ani, ne-am profesionalizat resursa umană și am investit sume considerabile pentru optimizarea activității. (…) MEN a făcut numeroase gafe, nu a avut politici și strategii bine conturate în problematica manualelor, bugetele de achiziție au fost precare, comunicarea cu editurile deficitară”, a arătat Greșanu, potrivit Agerpres.

Președintele Uniunii Editorilor din România a mai spus că manualele românești sunt la nivelul bunelor manuale din vest, iar prețurile de achiziție sunt mult inferioare celor din UE, la costuri de producție comparabile.

„În ultimii patru ani, la clasele I — IV, am fost în avangarda editorială pe plan mondial: la cererea MEN, am oferit într-un interval de timp foarte scurt, la un preț mediu de achiziție de un euro, două forme de prezentare pentru fiecare manual: forma letrică și varianta digitală”, a susținut Greșanu.