Preşedinţia primeşte BANI pentru hrana ANIMALELOR. Băsescu, ironic: „La Cotroceni, mai apărea câte o PISICĂ”

Administraţia Prezidenţială va avea un buget mai mare în 2016. În plus, proiectul de buget pe 2016 are o prevedere cel puţin bizară: Preşedinţia are alocată suma de 5.000 de lei pentru hrana animalelor, deşi nu există informaţii că la Cotroceni ar fi crescute animale. Fostul preşedinte Traian Băsescu a comentat ironic situaţia: "La Preşedinţie, mai apărea câte o pisică şi îi dadeam mâncare din ce mai rămânea de la mine".

07 dec. 2015, 09:30
Preşedinţia primeşte BANI pentru hrana ANIMALELOR. Băsescu, ironic: „La Cotroceni, mai apărea câte o PISICĂ”

Bugetul Administraţiei Prezidenţiale pentru anul 2016 va fi de 56,3 milioane de lei, în creştere cu 39% faţă de anul în curs, potrivit proiectului Legii bugetului, fiind reduse cheltuielile pentru deplasări externe, însă mărite fondurile pentru salarii, reparaţii ale Palatului Cotroceni şi maşini.

Astfel, potrivit proiectului de buget, Administraţia Prezidenţială va avea în 2016 la dispoziţie 56.309.000 de lei, în creştere cu 39% faţă de totalul alocat în anul în curs. Proiectul de buget pe 2015 prevedea, însă, doar 28,2 milioane de lei în faza iniţială, însă fondurile eu crescut pe parcursul anului prin rectificări pozitive.

În proiectul de buget pe 2016 sunt prevăzute creşteri la capitolul cheltuieli de personal, cu 46%. În cadrul capitolului de cheltuieli de personal, sunt prevăzute creşteri de peste 50% doar pentru salarii.

Cresc şi cheltuielile de capital, bugetul pentru acest capitol fiind mărit de patru ori, de la 2,6 la 14 milioane de lei. Aici sunt prevăzuţi şi banii pentru construcţii şi reparaţii la Palatul Cotroceni. De altfel, lucrările de consolidare ale Palatului au început încă din 2015. Vor fi, astfel, alocate 7,5 milioane de lei pentru „construcţii”, suma prevăzută pentru anul în curs fiind de doar 617.000 de lei. Bugetul pentru aceste lucrări creşte, astfel, de 11 ori.

Un alt capitol unde sunt prevăzuţi bani în plus este cel al maşinilor şi mijloacelor de transport. Administraţia Prezidenţială va primi, în 2016, 2,7 milioane de lei, de 5 ori mai mult decât în 2015.

Sunt, însă, tăiaţi bani la capitolul bunuri şi servicii, dar şi la capitolul deplasărilor. Astfel, în ceea ce priveşte deplasările interne, vor fi alocaţi 300.000 de lei, la fel ca în 2015, însă bugetul pentru deplasările externe scade, de la 9 milioane de lei, la 8 milioane de lei.

Guvernul României a alocat Administraţiei Prezidenţiale mai mulți bani cu destinații precise. Astfel, Klaus Iohannis va beneficia de mașini noi, pentru că s-a acordat o finanțare substanțială în acest scop.

Bugetul Președinției conține însă și prevederi cel puțin bizare. Un asfel de capitol ne indică faptul că șeful statului crește niște animale la Palatul Cotroceni, animale care în 2016 vor consuma hrană în valoare de 5.000 de lei. În 2015, alocarea bugetară pentru hrana animalelor a fost de 2.000 de lei. În 2014, nu s-a cheltuit niciun ban în acest scop.

 

REACŢIA LUI TRAIAN BĂSESCU

Fostul preşedinte Traian Băsescu a comentat creşterea bugetului Preşedinţiei, criticând totodată atitutinea şefului statului şi a unor consilieri privind condiţiile de lucru de la Cotroceni. 

„Faţă de mandatul meu s-a dublat şi încă ceva. Eu am avut 21 de milioane buget in ultimii ani, ca ma bagase la restrictii Guvernul. Vad ca este 56 de milioane. Nu-i rău, inteleg ca trebuie sa cumpere niste masini.

Toti consilierii si presedintele si doamna Iohannis sunt nemultumiti de cum arata spatiile Preşedinţiei. Eu le-am considerat spatii de lucru si cu asta basta. Nu poti să ai nu ştiu ce lux intr-un spatiu de lucru al Preşedintiei.

Iar chestiunea cu animalele… Nu stiu. Eu va pot spune ca si la Lac 3, dar si la Presedintie, mai apărea câte o pisică şi îi dadeam mancare din ce mai rămânea de la mine. Nu era un fond alocat special. Iar la Lac 3, cainii SPP… le dadeam de mancare din casa, nu trebuia sa imi aloce bugetul de stat ceva. Langa cei patru caini ai mei, hraneam si cainele de serviciu al SPP.

Asta arata ceva: daca nu ai in farfuria ta o bucatica de mancare si pentru animalutul de langa tine…. Sa il treci in bugetul statului 5.000 de lei, e o chestie, care arata niste lucruri„, a spus Băsescu, la un post de televiziune. 

CITEŞTE AICI PROIECTUL DE BUGET AL ADMINISTRAŢIEI PREZIDENŢIALE