Prinţul Charles a participat la lansarea proiectului „Arbori remarcabili din România” VIDEO

Prințul Charles al Marii Britanii, care se află într-o vizită privată în țara noastră, a participat marți după-amiază la lansarea proiectului 'Arbori remarcabili din România'.

02 iun. 2015, 18:44
Prinţul Charles a participat la lansarea proiectului „Arbori remarcabili din România” VIDEO

Evenimentul a avut loc într-o pădure din apropierea localității Micloșoara din județul Covasna, unde există mai mulți arbori seculari. Primul copac înregistrat oficial în catalogul on-line este un stejar vechi de peste 250 de ani, a cărui circumferință măsoară aproape patru metri și 20 de centimetri și poate fi cuprins cu brațele de patru oameni.

Prințul Charles, care a sosit cu o căruță în poiană împreună cu oaspeții săi, a dat o mână de ajutor la măsurarea copacului.

Prinţul Charles şi-a lansat propria fundaţie în România

‘Proiectul nostru a pornit de la faptul că sunt foarte mulți arbori vechi de sute de ani în România, care sunt nu doar foarte bătrâni, ci și foarte mari, iar aceștia au o valoare culturală, istorică și biologică. În România nimeni nu a atras atenția asupra acestor copaci. Au fost câteva inițiative la nivel european, precum Copacul anului, dar ceea ce dorim noi este ceva mai complex și anume să facem o bază de date cu toți arborii remarcabili din România (…) Stejarul acesta are o circumferință de aproape 4,20 metri și este remarcabil atât prin mărime, cât și pentru că pe el trăiesc foarte multe insecte și păsări și este într-o stare foarte bună (…) Astăzi am lansat oficial proiectul, iar prințul Charles a înregistrat primul copac care îi va purta numele. În primul rând, mesajul este să protejăm acești arbori, dar pot fi și atracții turistice’, a declarat pentru Agerpres managerul de proiect Biro Robert, reprezentantul Asociației Pogany-Havas din Miercurea Ciuc.

În cursul dimineții de marți, Prințul Charles a participat la lansarea Fundației Prințul de Wales România în localitatea Viscri, o organizație caritabilă cu scop educativ ce urmărește să sprijine păstrarea patrimoniului și dezvoltarea durabilă în România, după care a avut la Micloșoara o întâlnire cu mai multe organizații de mediu pe tema protejării pădurilor.

Prințul de Wales a sosit în România duminică după-amiază, iar la scurt timp a fost primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Potrivit unor surse din anturajul prințului, luni seară Prințul Charles s-a întâlnit la reședința sa din Valea Zălanului cu principesa Margareta a României și principele Radu. Potrivit aceleiași surse, prințul Charles va părăsi România la sfârșitul acestei săptămâni.