Priorităţile României pe durata Preşedinţiei Consiliului UE, discutate de preşedintele Iohannis cu ministrul de Externe norvegian

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, pe ministrul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei, Ine Marie Eriksen Soreide, context în care a prezentat priorităţile României pe durata deţinerii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi principalele provocări ale acestui mandat.

03 dec. 2018, 16:10
Priorităţile României pe durata Preşedinţiei Consiliului UE, discutate de preşedintele Iohannis cu ministrul de Externe norvegian

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului şi-a exprimat satisfacţia cu privire la stadiul şi dinamica cooperării bilaterale, Regatul Norvegiei fiind un partener important al României în cadrul Spaţiului Economic European (SEE). Cei doi oficiali au salutat perspectiva consolidării dialogului politic la nivel înalt pe durata exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, ţinând cont de faptul că Norvegia, în calitate de stat al Spaţiului Economic European, are în vedere ralierea optimă la o serie de formate de cooperare ale UE.

„Preşedintele României a prezentat priorităţile ţării noastre pe durata Preşedinţiei Consiliului UE şi principalele provocări ale acestui mandat, subliniind importanţa pe care o va avea Summitul din 9 mai 2019 de la Sibiu pentru viitorul proiectului european, spre beneficiul direct al cetăţenilor europeni”, se arată în comunicat.

De asemenea, Iohannis a transmis aprecierea sa pentru proiectele realizate prin intermediul Mecanismului Financiar Norvegian şi al SEE şi a exprimat speranţa că implementarea acestora va continua să devină tot mai eficientă şi productivă pe viitor în domenii de interes comun.

Ministrul de Externe norvegian a evidenţiat, în acest sens, că bunele practici rezultate din proiectele cu România sunt deosebit de utile în elaborarea programelor similare cu alte state.

„Ministrul Ine Eriksen Soreide a transmis aprecierea pentru comunitatea de români stabilită în Norvegia, care este bine integrată şi aduce o valoare adăugată relaţiei bilaterale, inclusiv în promovarea parteneriatelor de afaceri şi a relaţiilor comerciale, care au cunoscut o revitalizare în ultima perioadă”, se precizează în comunicatul citat.

Preşedintele Iohannis şi ministrul de Externe norvegian au fost de acord că poziţionările strategice ale celor două ţări, precum şi provocările de securitate similare cu care se confruntă constituie o bază pentru consolidarea dialogului bilateral şi în cadrul NATO, unde România şi Norvegia au deja o cooperare foarte bună.

Cu prilejul întâlnirii, a avut loc şi un schimb de opinii cu privire la teme de interes de pe agenda internaţională şi regională, cu accent pe Vecinătatea Estică şi situaţia actuală a securităţii în Marea Neagră.

Oficialul norvegian efectuează o vizită în România.