Procuror de la Parchetul Tribunalului Dolj, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

Procurorul Marius Vlădoianu, de la Parchetul Tribunalului Dolj, şi anchetatorul DIICOT Ionel Tudosan au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind acuzaţi de trafic de influenţă şi şantaj. Dosarul urmează să fie soluţionat de magistraţii Curţii Supreme.

30 iun. 2015, 17:41
Procuror de la Parchetul Tribunalului Dolj, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, Vlădoianu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, beneficiind de ajutorul unei alte persoane, a pretins, în perioada iulie 2012 – septembrie 2013, de la un martor denunţător sume de bani totalizând aproximativ 7.000 de euro şi un comision de 20% din valoarea unui contract sau 20% din suprafaţa unui teren aflat în litigiu, pentru a-şi exercita influenţa asupra magistraţilor judecători, astfel încât persoana denunţătoare să obţină o hotărâre favorabilă într-o cauză civilă privind reconstituirea dreptului de proprietate, aflată în recurs, iar pe de altă parte, pentru a-i facilita o executare silită.

Legătura dintre Vlădoianu şi denunţător a fost intermediată, în perioada iulie 2002 – aprilie 2013, de o altă persoană, care a pretins şi a primit pentru procuror şi pentru sine diferite sume de bani de la denunţător.

Ulterior, în perioada iunie 2014 – februarie 2015, pentru a obţine peste un milion de lei necesari acoperirii prejudiciului stabilit de organele fiscale într-un dosar ce viza o societate comercială în care persoana de legătură şi soţia procurorului aveau interes, Vlădoianu, beneficiind de ajutorul aceleiaşi persoane, a exercitat presiuni asupra unor oameni de afaceri sirieni care au avut relaţii contractuale cu respectiva societate, pentru a-i determina să suporte acel prejudiciu.

Astfel, Vlădoianu i-a constrâns pe oamenii de afaceri sirieni să încheie un contract de vânzare-cumpărare pentru un imobil la un preţ supraevaluat, care să acopere prejudiciul şi să asigure un profit pentru el şi pentru persoana de legătură.

În acest sens, procurorul le-a adresat ameninţări că va fi deschis un dosar penal pe numele lor la DIICOT Bucureşti.

Oamenii de afaceri sirieni au fost contactaţi şi de către persoana de încredere a lui Vlădoianu, Marius Radu, care le-a adresat ameninţări şi care a formulat o sesizare penală, neînregistrată însă în evidenţele DIICOT de către procurorul Ionel Tudosan.

Cu toate acestea, în luna februarie 2015, oamenii de afaceri sirieni au fost citaţi la DIICOT Bucureşti de către procurorul Tudosan, fără ca acesta să fie învestit cu soluţionarea vreunei cauze care să privească cetăţenii sirieni. Mai mult, procurorul a efectuat acte de urmărire penală fără să existe o cauză pe rolul DIICOT. Astfel, Tudosan l-a ajutat pe Vlădoianu să îi constrângă pe oamenii de afaceri sirieni să cumpere imobilul la preţul impus, prin deschiderea unui dosar penal pe numele acestora şi citarea acestora la DIICOT Bucureşti, în perioada în care procurorul din Dolj purta cu aceştia negocieri de încheiere a tranzacţiei, creându-le convingerea că Vlădoianu are influenţa necesară pentru a le provoca probleme dacă nu dau curs solicitării.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând lui Vlădoianu Marius Radu, iar dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Vlădoianu a fost reţinut pe 4 iunie pentru trafic de influenţă şi şantaj şi arestat în 5 iunie de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, Vlădoianu ceruse mită omului de afaceri Ion Zătreanu, fie direct, fie prin intermediul lui Adrian Stoian.

Totodată, Vlădoianu a fost suspendat din funcţie în 18 iunie de Consiliul Superior al Magistraturii.