Producătorii de materiale de construcţii cer tăierea zilelor libere legale

Producătorii de BCA şi elemente prefabricate din beton cer preşedintelui Iohannis şi politicienilor să renunţe la trei zile din lista sărbătorilor legale, la scurt timp după ce parlamentul a mai introdus încă două zile libere. Producătorii spun că zilele libere au consecinţe negative asupra rentabilităţii companiilor.

25 oct. 2016, 08:55
Producătorii de materiale de construcţii cer tăierea zilelor libere legale

ZILE LIBERE: Organizaţia patronală a producătorilor de BCA – PRO BCA şi  asociaţia producătorilor de prefabricate din beton – Prefbeton a anunţat că îşi exprimă profunda dezamagire privind decizia Parlamentului României de a introduce încă două zile libere, respectiv 24 ianuarie şi 1 iunie, în lista sărbătorilor legale prevăzute de Codul Muncii, scrie Capital.

Sărbători legale în 2017. Câte zile libere vor avea românii la anul

„Atragem atenţia că cele două legi de completare a Codului Muncii vin dupa ce pe parcursul traversarii crizei economice şi în perioada care a urmat lista sărbătorilor legale s-a completat cu încă trei zile nelucrăoare, respectiv Rusaliile, Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Apostol Andrei, astfel încât în perioada 2009 – 2016 numărul zilelor libere a crescut cu cinci“, se arată într-un comunicat al celor două patronate, care cer preşedintelui să nu promulge legea privind declararea zilei de 1 iunie ca zi nelucrătoare.

Românii au din acest an 14 zile libere, opt dintre ele fiind sărbători naţionale, după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat ziua de naştere a sculptorului Constantin Brâncuşi drept sărbătoare naţională, marcată anual pe 19 februarie.

Patronatele susţin că noile zile libere apar în contextul în care la nivel european a existat o tendinţă de reducere a numărului de zile libere, în fruntea listei fiind Portugalia care în scopul redresării economice a renunţat să mai acorde libere pentru patru sărbători legale. Fruntaşii Europei în materie de zile libere sunt spaniolii şi elveţienii care beneficiază de 37, respectiv 28 de sărbători naţionale legale. Un studiu prezentat recent de Bloomberg arată că europenii lucrează cu aproape 258 de ore mai puţin în fiecare an sau cu o oră mai puţin în fiecare zi.

Sărbători legale în 2017

1 ianuarie (duminică ), 2 ianuarie (luni ) — Anul Nou

24 ianuarie (marţi ) — Ziua Unirii Principatelor Române

16 aprilie 2017 (duminică), 17 aprilie (luni) — Paștele

1 mai (duminică) — Ziua Muncii

4 iunie ( duminică), 5 iunie ( luni)— Rusalii

15 august (marţi ) — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie (joi ) — Sfântul Andrei

1 decembrie (vineri ) — Ziua Națională a României

25 decembrie (luni ), 26 decembrie (marţi ) — Crăciunul

Codul Muncii prevede 13 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. În plus, Guvernul a decis ca şi Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie) să fie zi liberă.

ZILE LIBERE 2017.  Primele zile libere din 2017 sunt 1 şi 2 ianuarie (duminică şi luni), urmate de Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie (marţi ) şi de zilele acordate de Paşte, respectiv 16 şi 17 aprilie (duminică şi luni). În 2017, Paştele catoloc pică în aceeaşi zi cu cu Paştele ortodox.

Rusaliile vor fi sărbătorite, în 2017, în zilele de 4 iunie – 5 iunie (duminică şi luni), iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) este într-o zi de marţi.

ZILE LIBERE 2017.  Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.

ZILE LIBERE 2017.  De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.