Producătorul filmului Oraşul Zeilor a murit în timpul Festivalului de la Montreal. Era membru al juriului competiţiei

Producătorul şi jurnalistul britanic Donald Ranvaud, cunoscut pentru filme ca ”Oraşul zeilor/ Cidade de Deus”, de Fernando Meirelles, şi ”Gara centrală/ Central do Brasil”, de Walter Salles, a murit pe neaşteptate, la vârsta de 62 de ani, pe când se afla la Festivalul de Film de la Montreal, ca membru al juriului competiţiei.

06 sept. 2016, 06:18
Producătorul filmului Oraşul Zeilor a murit în timpul Festivalului de la Montreal. Era membru al juriului competiţiei

Purtătorul de cuvânt al Festivalului de Film de la Montreal a confimat decesul lui Donald Ranvaud, fără a menţiona care a fost cauza morţii. Radio Canada a transmis că cineastul a fost găsit, luni, fără suflare, în camera sa de hotel din Montreal. „A fost un foarte bun prieten al nostru şi al festivalului. Era sufletul petrecerii„, a declarat purtătorul de cuvânt al festivalului pentru The Hollywood Reporter.

Donald Ranvaud a participat şi la producţiile ”Prietenie absolută/ The Constant Gardner” (2005), pentru care Rachel Weisz a primit Oscarul la categoria ”cea mai bun actriţă în rol secundar”, şi ”Farewell My Concubine” (1993), de Kaige Chen. El s-a mutat în Brazilia în 1994, după ce a colaborat pentru mai multe producţii chineze.

Pe lângă producţie de film, el a fost şi manager de vânzări pentru Videofilmes, Bouquet Multimedia şi Sogepaq şi un mare ajutor pentru compania de distribuţie de film Wild Bunch.

Ca jurnalist, Ranvaud a pus bazele revistei independente de cinema Framework, în 1975, unde a scris până în 1988. A colaborat cu publicaţii ca Sight and Sound, The Guardian, La Repubblica, Cahiers du Cinema şi American Film şi a scris câteva cărţi legate de cinematografia italiană.

La Festivalul de Film de la Montreal, cel mai bun lungmetraj a fost desemnat, primind un premiu de 100.000 de dolari, ”The Constitution”, de Rajko Grlic (Croaţia, Cehia, Slovenia, Macedonia), în timp ce Nic Balthazar a primit premiul pentru regie, pentru ”Everybody Happy” (Belgia, Olanda).