Prognoza iarna 2018. Se anunţă viscol şi ger năprasnic. Primele estimări făcute de meteorologi

Publicat: Joi, 13 Septembrie 2018 10:14 // Actualizat: Joi, 13 Septembrie 2018 14:45 // Sursa: romaniatv.net

Dacă te-ai întrebat cum va fi iarna anului 2018, ei bine, trebuie să știi că meteorologii au realizat primele estimări, iar veștile sunt bune. 

Vara anului 2018 a fost, fără doar și poate, una atipică, cu ploi torențiale și temperaturi care au depășit 30 de grade foarte rar și se pare că și iarna va fi la fel. Mai exact, conform estimărilor făcute de meteorologi, iarna va fi lungă în acest an, din cauza unor curenți ce-și modifică traiectoria. 

Astfel, primele estimări realizate de meteorologi arată că iarna va începe devreme, la sfârșitul lunii noiembrie și va rămâne aici până la jumătatea lunii ianuarie. 

Este de așteptat, însă, ca în lunile decembrie, ianuarie și februarie să ningă frecvent, însă fără a se înregistra viscol ori ger. 

În mod neobișnuit, fenomenele extreme vor apărea la începutul lunii martie, când gerul năprasnic și viscolul vor lovi mai multe zone din Europa. 

Probabilitatea producerii unui fenomen El Nińo, un episod meteorologic sever care duce la creşterea temperaturilor medii la nivel global, a ajuns la 70% în ultimul trimestru al anului, a anunţat luni Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), citată de AFP.

"Conform previziunilor modelelor şi interpretărilor experţilor, există o probabilitate de circa 70% ca circumstanţele observate să atingă stadiul unui episod El Nińo de o intensitate scăzută în ultimul trimestru al anului 2018 şi în timpul iernii boreale 2018/19", a indicat într-un comunicat Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), o agenţie ONU cu sediul la Geneva.

"Cu alte cuvinte, acest scenariu este de două ori mai probabil decât cel al persistenţei unor condiţii neutre", au subliniat experţii.

"Această încălzire ar putea (...) avea loc foarte repede, între septembrie şi noiembrie deja, deşi previziunile în cauză sunt incerte", a adăugat OMM.

Fenomenul El Nińo reapare în mod regulat şi constă într-o creştere a temperaturii Oceanului Pacific, împingând în sus temperaturile medii şi afectând cantitatea de precipitaţii la nivel global.

Agenţia ONU notează că intensitatea următorului episod El Nińo este "incertă, deoarece rezultatele previziunilor numerice oscilează între condiţii neutre şi un El Nino de o intensitate moderată", însă dă asigurări că "apariţia unui El Nińo puternic este puţin probabilă".

El Nińo este un fenomen meteorologic cu impact major asupra climei globale, care are drept rezultat, în diferite părţi ale lumii, seceta sau inundaţiile.

OMM subliniază că fenomenul El Nińo nu este singurul factor care determină modele climatice la nivel global. În plus, potrivit experţilor, nu există neapărat o corelaţie directă între intensitatea unui episod El Nińo şi amploarea impactului său.

6 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
ANM meteo prognoza iarna 2018 prognoza meteo
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
15 oct 17:11
Răspunde | Votează email 1 email
cicibau
Asa ati spus si iarna trecuta si nu am vazut zapada serioasa pina in martie. Mai lasati-o cu "naprasnicul" amatori de senzational
12 oct 12:30
Răspunde | Votează email 0 email
Parpandel
Asa ati anuntat si iarna trecuta, ca va fi o iarna grea si ce sa vezi, n-a fost! Voi vreti sa dea lumea buzna sa cumpere ca sa stimuleze economia tarii. Aruncati sperietoarea ca sa dea romanii iama in magazine. Ce tactica aveti! Huo baaa...
04 oct 08:27
Răspunde | Votează email 0 email
Jon
PRIPICI UNDE ESTI MA?
13 sep 16:21
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
COLEGA IULIANA E LA SCOALA 15 SI I S-A ZIS CA SE STRADUIESC SA STEA DOUA ZILE ACOLO;IN ROMANIA:
13 sep 16:06
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
CAND SPUI CA VREI SA TE SPECIALIZEZI INSEAMNA DOAR O SIMPLA VB BUNA NU CREZI CA BAGI OAMENII IN BECI SI MERITI SA FII CONDAMNAT:NU ASA SE TRAIESTE CU PASIUNI DIN ASTEA:
13 sep 15:53
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
BECI LOR BECI LOR CINE-O FI ZIS CA TB SA AIBE SI AIA SANATOSI CA ASA SUNT EI LASATI DE DZEU SI AIA BOLNAVI IN REALITATE CU CAPUL CA AUTORITATILE AU NISTE RESPONSABILITATI SI CAND NU SI LE INDEPLINESC AU NISTE CULPE:
1
EUR
4.6590
RON
15 Nov
noapte 6 °
zi 10 °
Ultimele joburi adaugate
24 H