PROGNOZA METEO: ANM anunţă secetă pedologică

Rezervele de apă din sol sunt la lite scăzute, arată ultimul raport al ANM.

22 mart. 2017, 11:04
PROGNOZA METEO: ANM anunţă secetă pedologică

PROGNOZA METEO: La data de 21 Martie 2017, conținutul de umiditate în cultura grâului de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se situează în limite scăzute (secetă pedologică moderată-SM) și local deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică-SP) în Banat, Dobrogea, pe suprafețe extinse din Transilvania, Oltenia, jumătatea de sud a Crișanei, vestul și local în estul Munteniei, izolat în nordul, vestul și estul Moldovei.

Aprovizionarea cu apă a solului prezintă valori satisfăcătoare (AS) și izolat apropiate de optim (ApO) în Maramureș, cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, nordul Crișanei și al Transilvaniei, izolat în nordul, sudul și estul Olteniei, figura 1. Figura 1. Şos. Bucureşti – Ploieşti nr. 97, sector 1, 013686, Bucureşti, Român.

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se situează în limite satisfăcătoare (AS) și apropiate de optim (ApO), pe majoritatea suprafețelor agricole. În Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, centrul și sud-estul Dobrogei, sudul Crișanei, nordul și izolat în estul Olteniei, nord-vestul și izolat în nordul și estul Munteniei se înregistrează deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată-SM), figura 2.