Programul Naţional de Cadastru prevede până în 2023 cadastrarea gratuită a tuturor imobilelor din România

Programul Național de Cadastru și Carte Funciară va începe în luna mai a acestui an și prevede până în 2023 realizarea gratuită a planurilor cadastrale ale tuturor imobilelor, deschiderea cărților funciare, precum și certificatele de moștenitor pentru succesiune nedezbătute, a anunțat joi, într-o conferință de presă, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea.

30 apr. 2015, 12:44
Programul Naţional de Cadastru prevede până în 2023 cadastrarea gratuită a tuturor imobilelor din România

Programul are un buget total estimat de peste 1,2 miliarde de euro. Pentru 2015 sunt prevăzute a intra în Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 147 de unități administrativ teritoriale (UAT), bugetul alocat fiind de 158 de milioane de lei.

„Obiectivul principal al Programului Național de Cadastru și Carte Funciară este de a înregistra gratuit toate imobilele, respectiv toate terenurile și clădirile din România, inclusiv apartamentele, în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară. (…) Programul va fi finanțat din trei surse, două surse principale, veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru, în cuantum de peste patru miliarde de lei (900 de milioane de euro — n.r.), și fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro”, a precizat ministrul Dezvoltării Regionale.

A treia sursă de finanțare a programului o reprezintă situația în care localitățile vor dori să participe cu cofinanțare sau cu fonduri din bugetele locale.

„Din cele patru miliarde de lei care reprezintă veniturile Agenției Naționale de Cadastru se vor plăti realizarea planurilor cadastrale ale imobilelor la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale, deschiderea cărților funciare, precum și certificatelor de moștenitor pentru succesiune nedezbătute. Toate aceste vor fi gratuite pentru beneficiari, repet, persoane fizice sau juridice, inclusiv instituții publice. De asemenea, suma respectivă acoperă toate celelalte cheltuieli necesare, cheltuieli de personal, bunuri și servicii, toate cheltuieli necesare pentru realizarea programului”, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale.

Şeful Agenţiei de Cadastru, schimbat de Victor Ponta, la propunerea lui Liviu Dragnea

Dragnea a adăugat că, la „o evaluare superficială și rapidă, Programul Național de Cadastru și Carte Funciară va genera cel puțin 5.600 de locuri de muncă”.

„În opinia mea, locurile de muncă create direct și indirect vor fi mult mai mari. 600 de posturi vor fi înființate suplimentar în cadrul Agenției Naționale de Cadastru la filialele județene iar peste 5.000 de locuri de muncă se vor înființa la nivelul firmelor care vor câștiga licitațiile pentru realizarea măsurătorilor cadastrale, precum și locuri de muncă în plus la birourile notariale, precum și instituțiile implicate”, a mai declarat ministrul.

Dragnea a menționat că, potrivit estimărilor oficiale, numărul total de imobile în România este de circa 40 de milioane.

„Și aici vorbim de imobile, terenuri, clădiri, apartamente, tot ceea ce înseamnă imobil, din care 20% se află în mediul urban, iar cea mai mare parte, restul de 80%, în mediul rural. Astăzi, din cele 40 de milioane de imobile existente în România, circa 7,4 milioane decât sunt înregistrate în evidențele de cadastru, ceea ce reprezintă puțin peste 18% din total. Jumătate din acestea, circa 3,6 milioane se află în mediul urban, iar diferența în mediul rural”, a arătat el.

Programul va fi implementat până în 2023, după un calendar anual bazat pe „veniturile certe, prognozate la acest moment”.

„În prezent, doar șapte unități administrativ-teritoriale din România au cadastrul general finalizat integral și cărți funciare deschise pentru toate proprietățile. Una dintre aceste unități administrativ-teritoriale a realizat cadastrul printr-un proiect pilot iar șase au fost realizate printr-un program care a fost început și a fost stopat la un moment dat, programul „Cezar”. În 2015 vizăm demararea lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăților în 147 de unități administrativ-teritoriale, cu o sumă alocată de 158 de milioane de lei. Pentru aceste unități administrativ-teritoriale procedurile de achiziție au fost deja demarate și ofertele se vor deschide la începutul lunii mai'”, a afirmat ministrul Dezvoltării Regionale.

Ministrul a adăugat că propunerea de prioritizare va trebui să țină cont de unul din următoarele criterii: „unitate administrativ-teritorială care face obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură la nivel național — autostrăzi, de exemplu; unități administrativ-teritoriale care fac obiectul unor proiecte de dezvoltare locală, precum și unități administrativ-teritoriale care prezintă așezări informale ale comunităților aflate în condiții de sărăcie extremă”.

„Pentru asigurarea suportului tehnic necesar derulării programului pentru zona urbană vor fi realizate ortofotoplanuri pentru 320 de municipii și orașe”, a explicat Dragnea.

Potrivit Programului Național de Cadastru, în perioada 2015-2018 se vor realiza ortofotoplanuri pentru 13 municipii: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Craiova, Brașov, Galați, Ploiești, Oradea, Brăila, Arad, Pitești și Sibiu.

Ortofotoplanurile pentru restul de 307 de municipii și orașe sunt programate să fie realizate în perioada 2016-2020.

Programul prevede, totodată, conversia cărților funciare și a documentațiilor cadastrale din format analogic în format digital, astfel: conversia cărților funciare — 45.972.129 de pagini în perioada 2015-2018 și alte 24.000.000 de pagini în perioada 2019-2023, precum și conversia planurilor de amplasament și delimitare — 600 de mii de PAD-uri în perioada 2015-2016.

Ca beneficii ale implementării Programului Național de Cadastru și Carte Funciară, Dragnea a menționat: înregistrarea gratuită a tuturor proprietăților, înregistrarea domeniului public/privat al UAT și al statului român, înregistrarea imobilelor deținute fără acte (posesori), eliberarea certificatelor de moștenitori, finalizarea procesului de restituire a imobilelor la nivelul UAT-urilor, crearea premiselor comasării terenurilor.

De asemenea, a spus ministrul, implementarea programului va conduce la dezvoltarea pieței creditului ipotecar, creșterea siguranței circuitului civil al proprietăților, dezvoltarea rapidă a proiectelor de infrastructură, reducerea costurilor tranzacțiilor și creșterea economică.

În cadrul prezentării, Dragnea a făcut apel la toată clasa politică, astfel încât, indiferent de guvernare, Programul Național de Cadastru să fie continuat și dus la bun sfârșit.

„Fac un apel la toată clasa politică, la toate guvernele viitoare ca acest program să continue, să fie dus la bun sfârșit”, a susținut ministrul Dezvoltării Regionale.