Proiect de lege: Limită la dobândă pentru credite, inclusiv pentru împrumuturile în derulare

Un proiect de lege aflat la Senat solicită limitarea dobânzilor la împrumuturile în lei la 2,625% pe an. Comisia economică şi Comisia de buget ale Senatului au dat deja un raport favorabil propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.13/2011, care prevede limitarea dobânzii penalizatoare pentru obligaţiile băneşti.

RomaniaTV.net
07 dec. 2017, 10:34
Proiect de lege: Limită la dobândă pentru credite, inclusiv pentru împrumuturile în derulare

Promovată iniţial ca modificare legislativă care să limiteze dobânzile penalizatoare, în special cele practicate de IFN, noua lege doreşte limitarea tuturor dobânzilor, din contractele de credit vechi şi noi, încheiate şi de IFN-uri şi de bănci, la nivelul dobânzii legale, plus 50%, adică 2,62%, după cum explică avocatul Gheorghe Piperea, cel care a contribuit la redactarea legii, scrie ECONOMICA.NET.

„Practic, modificarea vrea să pună pe picior de egalitate toate categoriile de împrumutaţi, atât ai IFN-urilor, ai băncilor şi chiar ai cămătarilor, în aşa fel încât orice fel de dobândă să fie stabilită în funcţie de dobânda legală, ceea ce ar conduce la o dobândă de 2,5%-2,6%”, a declarat Gheorghe Piperea. Acesta explică faptul că stabilirea unui nivel pentru orice tip de dobândă, remuneratorie, convenţională şi penalizatoare este o normă de protecţie pentru persoanele vulnerabile.

Citeşte şi BNR. Dobânzile la credite vor creşte serios în perioada următoare. Bancherii vor să renunţe la ROBOR şi EURIBOR

Piperea precizează că plafonarea dobânzilor este stipulată încă din OG 9/2000 şi OG 13/2011. Acesta arată că în OG 9/2000 semnată chiar de Mugur Isărescu în calitate de prim-ministru atunci, articolul 5 este cel care extinde această plafonare de la dobânda legală, care face obiectul în sine al ordonanţei respective, la celelalte tipuri de dobânzi. „Art. 5. – În raporturile civile dobânda nu poate depăşi dobânda legală cu mai mult de 50% pe an. Dobânda trebuie să fie stabilită prin act scris. În lipsa acestuia se datorează numai dobânda legală” spune actul normativ.

Citeşte continuarea pe ECONOMICA.NET.