Proiectul de OUG privind REDUCEREA cu 20 de zile a PEDEPSEI pentru deţinuţi, indiferent câte cărţi scriu, în DEZBATERE

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de OUG care prevede că un deținut va beneficia de 20 de zile reduse din pedeapsă indiferent de numărul de lucrări științifice elaborate.

25 iun. 2016, 18:30
Proiectul de OUG privind REDUCEREA cu 20 de zile a PEDEPSEI pentru deţinuţi, indiferent câte cărţi scriu, în DEZBATERE

Mnisterul Justiţiei a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Proiectul de OUG urmează să fie dezbătut în următoarea ședință de Guvern.

Prima modificare din proiect se referă la articolul 96 alineatul (1), litera f) care se modifică și va avea următorul cuprins: ”f) în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții brevetate, se consideră 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite, indiferent de numărul lucrărilor științifice sau a invențiilor realizate”.

Inițiatorul susține, în nota de fundamentare a proiectului, că această soluție legislativă a luat în considerare necesitatea clarificării de urgență a acestei situații și constituirea unei baze legale certe și previzibile în acest domeniu care a generat ample discuții atât în rândul practicienilor dreptului, cât și în cel al societății în general.

De asemenea, se prevede introducerea unui nou articol — art. 96 indice 1 — procedura elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții brevetate, prin care sunt prevăzute expres instituțiile competente să stabilească brevetarea invențiilor și caracterul științific al lucrărilor elaborate de către deținuți, precum și precizarea expresă că lucrările științifice se pot realiza în domeniile și specializările universitare stabilite prin HG nr. 376/2016 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2016 — 2017, publicat în MO, Partea I, nr.413 din 1 iunie 2016.

”(1) Caracterul științific al lucrărilor elaborate de către deținuți este stabilit, potrivit dispozițiilor legale, de către Consiliul Național al Cercetării Științifice, denumit în continuare CNCȘ, cu sprijinul logistic al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării, denumită în continuare UEFISCDI. (2) Brevetarea invențiilor se realizează, potrivit dispozițiilor legale, de către Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, denumit în continuare OSIM„, se arată în proiectul de OUG.

Astfel, precizează MJ, procedura ar presupune ca lucrările persoanelor private de libertate, elaborate exclusiv în domeniile pentru care sunt organizate studii universitare în România, să fie evaluate din perspectiva caracterului științific de către 3 evaluatori independenți, potrivit dreptului comun în materie.

Totodată, este exclusă posibilitatea ca un deținut să desfășoare în paralel, în cuprinsul aceluiași interval orar, activități cuantificate ca fiind dedicate elaborării unei lucrări științifice sau a unei invenții și activități lucrative, iar pe de altă parte este impusă limita prevăzută de legislația muncii în prestarea de activități lucrative.

Pe durata elaborării de lucrări științifice sau de invenții pot fi desfășurate activități lucrative, fără ca acestea să se suprapună și fără ca, însumată, durata desfășurării tuturor acestor activități să depășească durata prevăzută de legislația muncii’‘, mai prevede proiectul.

Actul normativ își propune și reglementarea situației elaborării unor lucrări sau invenții în coautorat, în sensul repartizării proporționale a zilelor câștig prin raportare la numărul de autori. Acesta mai prevede și că o nouă solicitare privind elaborarea unei lucrări sau invenții se poate formula doar după finalizarea celei anterioare.

În motivarea urgenței promovării actului normativ, MJ arată că în 9 februarie a fost publicată OUG 2/2016 pentru suspendarea art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea 254/2013 până la 1 septembrie 2016 și că imediat s-a decis constituirea unui grup de lucru, în coordonarea MJ, în vederea elaborării și prezentării în ședința Guvernului a unei note de informare privind oportunitatea păstrării acestui mecanism.

Grupul a fost format din reprezentanți ai următoarelor instituții: Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relația cu Parlamentul.

„Problematica elaborării de lucrări științifice în mediul penitenciar a fost dezbătută atât din perspectiva posibilității efective de desfășurare a unei astfel de activități în mediul penitenciar, cât și din perspectiva valorii lucrării elaborate și a efectelor unei astfel de activități asupra persoanei private de libertate în special, dar și asupra societății în general. Din perspectivă cantitativă, la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor a fost realizată o evaluare a numărului de lucrări științifice estimate pentru viitor, exclusiv prin raportarea la media lucrărilor scrise în perioada februarie 2014 — decembrie 2015. Astfel, în anul 2014 au fost elaborate 89 de lucrări științifice (cu 50 autori), iar în anul 2015 au fost elaborate 337 lucrări științifice (cu 165 autori), rezultând o medie de 213 lucrări/an și 107 autori„, se arată în nota de fundamentare.

Proiectul prevede că OUG intră în vigoare la 31 august.

CITEŞTE ŞI: Ministrul Justiţiei vrea să crească alocaţia zilnică de hrană pentru deţinuţi