Proiectul „Primul loc de muncă” a trecut de Senat: Ce FACILITĂŢI primesc firmele care angajează TINERI

Senatorii au adoptat, marţi, proiectul de lege "Primul loc de muncă", care prevede scutirea de la plata contribuiţiilor sociale a angajatorilor care încadrează în câmpul muncii tineri cu vârsta cuprinsă între 16-35 de ani. De asemenea, angajatorii vor primi şi echivalentul unui salariu minim pe economie pentru fiecare tânăr fără experienţă pe care îl angajează pe o perioadă nedeterminată.

06 oct. 2015, 12:28
Proiectul „Primul loc de muncă” a trecut de Senat: Ce FACILITĂŢI primesc firmele care angajează TINERI

Senatorii au adoptat, marţi, cu 91 de voturi „pentru” şi doar unul „împotrivă”, proiectul de lege „Primul loc de muncă.

Iniţiatorii proiectului susţin ca angajatorii care încadrează în muncă, cu normă întreagă, pe durata nedeterminată, tineri, cu vârsta cuprinsă între 16-35 de ani, să primească lunar, pentru fiecare tânăr încadrat pe primul loc de munca, o sumă egală cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Mai mult, angajatorii ar putea fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate la stat, pe o perioadă de 18 luni.

De asemenea, angajatorii care încadrează tinerii în câmpul muncii sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă ale acestora cel puţin 36 de luni de la data încheierii lor.

Potrivit proiectului de lege, finanţarea primului loc de muncă se realizează, fie din bugetul asigurărilor de şomaj, prin subvenţionare de la bugetul de stat, fie fonduri europene.

Persoanele aflate în căutarea primului loc de muncă cu vârstă cuprinsă între 16-35 de ani li se va asigura angajarea pentru o perioadă de cel puţin 36 de luni şi posibilitatea de a dobândi experienţă în muncă„, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege.

În luna ianuarie 2015, în România au fost înregistraţi 493.415 şomeri dintre care 71.678 şomeri sub 25 de ani şi 41.209 şomeri între 25-29 de ani, potrivit documentului citat.

Initiaţorii proiectului de lege sunt mai mulţi senatori şi deputaţi PSD şi UNPR, printre care şi patru miniştri: ministrul de Interne Gabriel Oprea, ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici, ministrul pentru Dialog Social Liviu Pop şi ministru pentru relaţia cu Parlamentul Eugen Nicolicea.

Legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Senatul este primă Cameră sesizată, urmând ca deputaţii să ia decizia finală.

VEZI AICI Proiectul de lege „Primul loc de muncă”

VEZI AICI Expunerea de motive privind proiectul de lege „Primul loc de muncă”

VEZI AICI Raportul suplimentar asupra propunerii legislative privind „Primul loc de muncă”