Protest inedit la Bucureşti faţă de declaraţiile lui James Pettit privind UNIREA României cu R. Moldova

Aproximativ 2.000 de volume strânse de la bucureșteni au fost depuse marți în zona fântânii din Piața Universității pentru a fi trimise către Ambasada SUA din Chișinău, în semn de protest față de recentele afirmații ale ambasadorului american privind relația României cu Republica Moldova.

30 aug. 2016, 09:13
Protest inedit la Bucureşti faţă de declaraţiile lui James Pettit privind UNIREA României cu R. Moldova

„Așteptăm să ne ajute Ambasada SUA la București ca să le trimitem ambasadorului James Pettit la Chișinău, pentru că altfel sunt probleme la trecerea graniței peste Prut, pe care ambasadorul dorește să o întărească prin declarațiile sale. Facem un apel să se confirme faptul că sunt afirmațiile lui și nu reprezintă poziția Departamentului de Stat și nu sunt caracteristice poporului american. (…) Volumele sunt cărți de istorie, dar s-au adus și alte tipuri de cărți. Lucrul este bun pentru că se va înțelege că aparținem unui popor cu cultură milenară, care are dreptul să își decidă soarta”, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, organizatorul acțiunii de protest din centrul Bucureștiului, conform Agerpres.

El a precizat că a înaintat deja o scrisoare deschisă către Ambasada SUA la București pentru a facilita transportul volumelor strânse.

Citeşte şi:  Ambasadorul SUA la Chişinău spune că UNIREA nu este o alegere PRACTICĂ. „Moldova nu este România”

La acțiunea de protest au participat membri ai organizației, care au colectat în timp cărți de la populație.

Protestul de la București se desfășoară concomitent cu o manifestație stradală ce are loc la Chișinău, au mai spus reprezentanții Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, a respins, într-un interviu acordat postului public de televiziune, ideea unei eventuale uniri a Republicii Moldova cu România.

Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică, cu oameni care vorbesc limbi diferite și, desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”, a declarat recent James Pettit.