Proteste în aproape toată ţară faţă de trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat

Blocul Naţional Sindical (BNS) a organizat, luni, pichete în Capitală şi 29 de judeţe, sindicaliştii fiind nemulţumiţi de transferul contribuţiilor sociale integral în sarcina salariatului, de la 1 ianuarie 2018.

23 oct. 2017, 12:31
Proteste în aproape toată ţară faţă de trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat

Circa 300 de persoane, membri ai Blocului Național Sindical (BNS), au protestat luni, în fața muzeului Antipa din Piața Victoriei, față de decizia Guvernului de a transfera contribuțiile sociale de la angajator la angajat.

„Este prima fază. Noi am stabilit în biroul executiv un calendar care începe cu acest avertisment, care înseamnă pichete de protest. Aici am avut aproape 300 de oameni. Această primă etapă este urmată de o a doua etapă de proteste, care va debuta pe 30 octombrie, în care vom desfășura cel puțin 10 manifestații, dar de data asta cu număr mai mare de participanți, între 1.500 și 2.000 pe eveniment, iar în total estimăm între 10.000 și 12.000 de participanți. Protestele vor avea loc în diverse orașe și diverse regiuni din România, în intervalul 30 octombrie — 10 noiembrie 2017. Urmează etapa a 3-a de proteste, care va însemna un miting de amploare aici în București”, a declarat președintele BNS Dumitru Costin.

Acesta a adăugat că reprezentanții BNS sunt dispuși să continue negocierile cu Guvernul pentru a găsi soluții alternative, subliniind că își dorește „soluții sincere, nu soluții mincinoase, așa cum este legea 153”.

„Noi am spus de la început că nu sunt resurse financiare pentru aplicarea ei (Legea 153/2017 privind salarizarea din sistemul public n.r.)), dar ni s-a comunicat mie și președintelui Hossu (Bogdan Hossu, președinte Cartel Alfa n.r.) că suntem duși cu capul și ce lideri de sindicat suntem noi, care nu vrem să crească salariile la bugetari?, a mai adăugat președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.

Potrivit sursei citate, în toată țara au protestat luni peste 3.000 de oameni.

Proteste au avut loc în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Iaşi, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Vaslui, Vrancea şi în Capitală.