PSD vrea acces la datele ORNISS atunci când i se refuză cuiva un certificat

Aleşii PSD, printre care şi doi membri în Comisia SIPA, au depus, miercuri, o iniţiativă care modifică Legea privind protecţia informaţiilor clasificate, prin introducerea obligaţiei motivării refuzului de a elibera certificatul ORNISS pentru persoane fizice sau instituţii.    

30 mart. 2018, 14:33
PSD vrea acces la datele ORNISS atunci când i se refuză cuiva un certificat

„Eliberarea certificatelor ORNISS (Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat – n.r.), atunci când se admite cererea nu este o problemă. Problema este că atunci când se respinge cererea, ea trebuie motivată. În legea veche nu se explica de ce trebuie motivată. În situaţia în care ţi se respinge, ai dreptul să te adresezi în contencios şi să dovedeşti că în situaţiile reţinute cu prilejul eliberării sau refuzului de eliberare a certificatului ORNISS, motivele invocate nu reprezintă realitatea şi instanţa să dispună anularea acelui act şi eliberarea unui act conform realităţii. De aceea se face această chestiune, pentru drepturile cetăţeanului care are interes să obţină acest certificat”, a declarat, pentru MEDIAFAX, deputatul PSD, Alexandru Bălănescu, unul dintre iniţiatori, precum şi membru în Comisia SIPA.

Întrebat de agenţia de presă MEDIAFAX dacă iniţiativa legislativă vine în urma unor sesizări de la oameni sau instituţii care s-au plâns de acest aspect şi care are fi instituţiile care au sesizat parlamentarii PSD, Bălănescu a răspuns: „Da, sunt oameni care au sesizat acest aspect şi grupul nostru care a acţionat în acest sens vizează această situaţia, fiindcă întotdeauna când faci o cerere să ţi se elibereze un act, dacă ţi se refuză eliberarea lui, atunci este firesc să ţi se spună de ce. Nemotivarea unui act respins presupune un abuz, că eu sunt abuzat de autoritatea care-mi eliberează actul prin nemotivare. Nu pot să vă spun care instituţii, pentru că nu am documentele la mine. Instituţiile au denumirile prescurtate, deci nu pot să vă dau relaţii cu privire la asta.”

Iniţiativa legislativă depusă la Senat, prima cameră sesizată, prevede modificarea Legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, în sensul introducerii articolul 13¹, după articolul 13.

„Art 13¹ – Avizul, retragerea, sau după caz respingerea acordării certificatului de securitate sau autorizaţiei de acces pentru persoanele cu atribuţii nemijlocite în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate se transmit, motivat către solicitant şi către beneficiarul nemijlocit”, se arată în proiectul de lege.

De asemenea, apare şi un art. II care stipulează că „în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Hotărârea numărul 585 din 13 iunie 2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică corespunzător.”

În expunerea de motive, parlamentarii PSD susţin necesitatea introducerii acestei obligaţii „pentru a crea o stare de normalitate” cu privire la modul de avizare sau retragere a avizului ORNISS.

„În cuprinsul Legii, în forma actuală sunt prevăzute dispoziţii care permit clasificarea informaţiilor astfel încât poate fi eludată legea, pot fi acoperite anumite erori administrative, pot fi private anumite persoane de drepturile legitime sau creează premisele folosirii legii în alte scopuri abuzive. Pentru a crea o stare de normalitate şi legalitate, cel puţin în ce priveşte modalitatea de avizare, retragere, sau după caz, respingerea acordării certificatului de securitate sau autorizaţiei de acces, propunem modificarea şi completarea Legii 182/2002. Considerăm că se impune modificarea şi completarea Legii 182/2002 prin introducerea unui nou articol, având în vedere că avizul, retragerea sau respingerea acordării certificatului de securitate sau a autorizaţiei de acces nu se pot realiza decât motivat. Lipsa unei motivări, cum se întâmplă în situaţia actuală, sau motivarea lapidară, lacunară sau obscură este de natură a aduce atingerea mai multor drepturi fundamentale ale persoanei”, scrie în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Proiectul este semnat de 69 de parlamentari PSD şi urmează să fie avizat de comisiile de specialitate ale Senatului, votat în plen, apoi va merge în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi ulterior adoptat de acest for care este decizional.