Punctul de pensie se majorează cu 10%. Ce alte schimbări îi aşteaptă pe români în iulie

Punctul de pensie creşte, începând de duminică, 1 iulie, cu 10%, de la 1.000 la 1.100 de lei, iar pensia minimă garantată se va majora cu 20%. Anul viitor, punctul de pensie este aşteptat să urce cu 15%. Tot de la 1 iulie se măresc şi prestaţiile sociale pentru persoanele cu dizabilităţi, preţul electricităţii va scădea cu 3,5%, se majorează tarifele de parcare în Bucureşti şi se schimbă bilete de trimitere la CNAS. De asemenea, iulie aduce reduceri pentru studenţi la Metrorex şi este termenul limită de depunere a delaraţiei unice de venit pentru persoanele care au obţinut venituri extrasalariale.

01 iul. 2018, 04:15
Punctul de pensie se majorează cu 10%. Ce alte schimbări îi aşteaptă pe români în iulie

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat joi că, din 1 iulie, punctul de pensie creşte cu 10%. „Începând cu 1 iulie pensiile românilor se vor majora. Punctul de pensie va creşte cu 10%, de la 1.000 de lei la 1.100 de lei. Pensia minimă garantată va creşte cu 23%, de la 520 de lei la 640 de lei”, a spus Dăncilă.

Premierul a afirmat că, tot din 1 iulie, se măresc şi prestaţiile sociale pentru persoanele cu dizabilităţi.

Programul de guvernare 2018-2020 prevede că, în 2019, punctul de pensie va fi 1.265 lei, iar în 2020 acesta va ajunge la 1.775 lei.

Fostul ministrul al Finanţelor Ionuţ Mişa afirma în august 2017 că deficitul fondului de pensii este estimat să crească la 17,2 miliarde de lei în acest an, de la 14,1 miliarde lei anul trecut.

Milioane de români trebuie să facă asta în zilele următoare. Amenzi URIAŞE de la ANAF. Descarcă de aici formularul

În luna mai a acestui an, vicepremierul Viorel Ştefan spunea că deficitul la fondul de pensii s-a redus la jumătate faţă de 2016 datorită transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Preţul electricităţii va scădea cu 3,5%

Pentru următorul an, adică până la 30 iunie 2019, consumatorii de electricitate vor plăti mai puţin cu 3,53% decât acum către furnizorii de ultimă instanţă, după cum a decis Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

O altă modificare din sectorul energetic este introducerea, de la 1 iulie, a furnizorului de ultimă instanţă opţional. Aceasta după ce ANRE a demis desemnarea Enel Energie Muntenia în calitate de furnizor de ultimă instanţă opţional (FUI opţional), pentru zonele de reţea Moldova, Oltenia, Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud.

Mai exact, consumatorii din aceste regiuni pot schimba furnizorul lor tradiţional (CEZ pentru Oltenia, E.ON pentru Moldova şi Electrica pentru Transilvania şi Muntenia Nord) cu Enel, pentru a obţine un preţ mai mic cu 0,3%, dar fără a ieşi în piaţa liberă. 

Este pentru prima dată când acest lucru este posibil în România. Astfel, se creează o competiţie şi pe piaţa reglementată de energie, iar oamenii pot alege compania care le oferă cel mai mic preţ.

Tarifele majorate pentru parcarea în centrul Capitalei intră în vigoare de astăzi; taxa ajunge la 10 lei pe oră

Noile tarife pentru utilizarea locurilor de parcare din centrul Capitalei, majorate prin votul Consiliului General, vor intra în vigoare de duminică, municipalitatea susţinând că măsura era necesară întrucât în Bucureşti au fost depăşite valorile-limită stabilite prin legislaţia Uniunii Europene privind calitatea aerului, iar una dintre cauze este poluarea din cauza traficului intens şi a utilizării pe scară largă a autovehiculului propriu. În zona centrală, taxa pentru parcare a fost majorată la 10 lei pe oră.

Prin Hotărârea CGMB se instituie trei zone de taxare în Capitală, iar de duminică taxa va fi de 10 lei pe oră în zona centrală (zona 0).

Se schimbă biletele de trimitere primite de la medicii de familie, începând cu 1 iulie. CNAS face precizări IMPORTANTE

„Biletele de trimitere pentru investigaţii paraclinice, precum şi biletele de trimitere pentru servicii medicale clinice/ biletele de internare utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate au fost modificate prin Ordinele ministrului sănătăţii şi ale preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 457/843/2018 şi 456/842/2018. În conformitate cu aceste acte normative, până la data de 30 iunie 2018 s-au putut utiliza atât bilete de trimitere în formatul vechi, aprobat anterior intrării în vigoare a celor două ordine, cât şi formularele noi. De la data de 1 iulie se pot recomanda servicii medicale paraclinice, servicii medicale clinice/ internare doar pe baza biletelor de trimitere în formatul aprobat prin Ordinele nr. 457/843/2018 şi 456/842/2018”, anunţă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. 

CNAS menţionează că biletele de trimitere în formatul aprobat anterior intrării în vigoare a acestor ordine, eliberate de medici până la data de 30 iunie 2018, sunt recunoscute în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi pot fi utilizate de asiguraţi şi după data de 1 iulie 2018, cu respectarea termenelor de valabilitate a acestora.

Pungile de plastic, istorie de la 1 iulie

Pungile subţiri, din plastic, devin istorie. De la 1 iulie, distribuitorii nu mai au voie să le importe. Pe de altă parte, comercianţii din pieţe şi magazine mai au jumătate de an să găsească soluţii pentru înlocuirea lor.

Din 2019, vânzarea pungilor de plastic cu mâner va fi interzisă. Deja, în unele magazine, au fost înlocuite cu pungile biodegradabile. Costă mai mult, dar sunt mai prietenoase cu mediul. 

Compania care administrează reţeaua de metrou a Capitalei, Metrorex, a anunţat că studenţii pot beneficia din 1 iulie de o reducere de 50% a preţurilor la cartelele de metrou de 2 şi 10 călătorii si la abonamentele săptămânale.

Comisia Europeană: Din 1 iulie, călătorii care rezervă pachete de vacanţă vor fi mai protejaţi

Călătorii care rezervă pachete de vacanţă vor dispune de o protecţie mai puternică în calitate de consumatori, datorită noilor norme europene care „nu vor reglementa doar pachetele de vacanţă tradiţionale, ci inclusiv pachetele personalizate”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit Comisiei Europene, printre beneficiile aduse consumatorilor se numără:
  • – informaţii mai clare pentru călători privind tipul, elementele şi caracteristicile pachetului sau serviciilor asociate oferite, drepturile în calitate de consumatori, preţul şi orice alte costuri suplimentare;
  • – rambursare şi repatriere în caz de faliment, companiile turistice fiind obligate să îşi asigure protecţia în caz de insolvenţă;
  • – norme mai clare privind răspunderea, responsabilitatea revenind organizatorului pachetului, indiferent de entitatea care prestează serviciile de călătorie;
  • – drepturi mai solide de anulare, un pachet de vacanţă putând fi anulat de călători din orice motiv – prin plata unui comision rezonabil sau gratuit – în cazul în care destinaţia lor devine periculoasă sau în cazul în care preţul pachetului este majorat cu peste 8% din preţul initial;
  • – asigurarea cazării în cazul în care călătoria de întoarcere nu poate fi efectuată, fiind garantate până la maximum trei nopţi suplimentare de cazare;
  • – asistenţă pentru călătorii în dificultate, în special prin furnizarea de informaţii privind serviciile de sănătate şi asistenţă consulară.
  • De asemenea, potrivit Comisiei Europene, noile norme vor aduce beneficii şi companiilor, prin intermediul:
  • – unor norme mai clare ce vor facilita activităţile transfrontaliere, prin respectarea unui singur set de norme privind cerinţele de informare, răspundere şi alte obligaţii pe întreg teritoriul UE;
  • – aplicării unor cerinţe modernizate de informare, care nu se mai bazează exclusiv pe broşurile turistice;
  • – reducerii sarcinii de reglementare, călătoriile de afaceri organizate în temeiul unui acord-cadru nemaifiind acoperite de noua Directivă.