Putin a ordonat RETRAGEREA TRUPELOR RUSE din Siria. SUA au fost luate prin surprindere de decizia Kremlinului

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a ordonat luni ministrului apărării rus Serghei Șoigu să înceapă de marți retragerea trupelor ruse din Siria. Stateloe Unite nu au comentat ordinul dat de președintele rus xu privire la retragerea celei mai mari părți a contingentului rus din Siria.

14 mart. 2016, 18:15

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a ordonat luni ministrului apărării rus Serghei Șoigu să înceapă de marți retragerea trupelor ruse din Siria, în condițiile în care obiectivele trasate au fost îndeplinite, informează agențiile de presă RIA Novosti, TASS și AFP.

‘Consider că obiectivul trasat Ministerului Apărării și forțelor armate ale Federației Ruse a fost în linii mari îndeplinit și din acest motiv îi ordon ministrului apărării să înceapă de mâine retragerea celei mai mari părți a trupelor noastre din Republica Arabă Siriană’, a declarat Putin în timpul unei întrevederi pe care a avut-o cu miniștrii apărării și de externe ai Rusiei.

Pentru controlul şi observarea aplicării acordului de încetare a focului în regiune, Moscova va menţine baza sa aeriană de la Khmeimim, din provincia Latakia, precum şi baza din Portul Tartous, a mai declarat liderul de la Kremlin.

La iniţiativa Moscovei a avut loc o conversaţie telefonică, luni seara, între Vladimir Putin şi preşedintele Siriei, Bashar al Assad, au precizat surse de la Kremlin. Cei doi liederi au căzut de acord asupra faptului că acţiunile forţelor aeriene ruse în Siria au permis o „răsturnare de situaţie substanţială” în lupta împotriva terorismului în regiune, „dezorganizând infrastructurile militanţilor şi provocându-le daune substanţiale acestora”, potrivit rt.com.

Citeşte şi Acord de încetare a focului în Siria: Armata rusă a confirmat oprirea bombardamentelor

Liderul de la Damasc a recunoscut „profesionalismul, curajul şi eroismul” soldaţilor şi ofiţerilor Armatei Rusiei care au participat la operaţiunile militare şi i-a mulţumit omologului său rus atât pentru ajutorul oferit în lupta împotriva terorismului din Siria, cât şi pentru ajutorul umanitar şi asistenţa oferite de către Rusia populaţiei civile siriene. Nu în ultimul rând, Bashar al-Assad s-a declarat a fi pregătit pentru a se implica în într-un proces politic în Siria, cât mai curând posibil, a mai informat Kremlinul.

Totodată, Putin l-a însărcinat pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, cu intensificarea participării Rusiei în procesul de pace menit să pună capăt crizei din Siria.

Moscova a lansat campania antiteroristă din Siria în data de 30 septembrie, anul trecut. Participarea Rusiei la lupta antiteroristă a fost condusă „în conformitate cu o cerere oficială formulată de liderul de la Damasc” în acest scop şi „respectând legile intenaţionale”, a mai indicat Kremlinul.

SUA au fost surprinse de decizia neaşteptată a liderului de la Kremlin. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, nu a putut răspunde la întrebările jurnaliştilor, motivând că nu avea, pe moment, cunoştinţe despre anunţul retragerii Rusie şi, în consecinţă, nu le-a putut comenta direct. Nici purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, nu a comentat anunțul făcut de Putin.