Rachete antigrindină lansate în Moldova şi Muntenia. Ziarele relatează despre „bubuituri năpasnice”, se caută explicaţii

Direcţia Generală Antigrindină a tras cu rachete antigrindină în zona Moldovei şi Munteniei, după ploile violente de zilele trecute. La o zi după intervenţia DGA, presa din Iaşi relatează despre bubuituri "năprasnice", a căror natură nu a putut fi stabilită.

01 iun. 2016, 15:08
Rachete antigrindină lansate în Moldova şi Muntenia. Ziarele relatează despre „bubuituri năpasnice”, se caută explicaţii

Direcţia Antigrindină a tras marţi rachete antigrindină în judeţele Iaşi, Vrancea şi Prahova, eliminând riscul căderilor de gheaţă cu diametru cuprins între 1 şi 2,5 cm, informează Ministerul Agriculturii într-un comunicat. 

„Ca urmare a instabilității atmosferice severe înregistrate în data de 31 mai 2016, în intervalul 14.10-18.40, toate cele trei Unități de combatere a căderilor de grindină (UCCG) din cadrul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor (SNACP) au intrat în stare de alertă și au realizat cu succes activități de combatere a căderilor de grindină.

UCCG Moldova 1 Iași, a realizat ieri activități de combatere a căderilor de grindină la nivelul județului Iași în intervalul 15.47-16.38 când s-au lansat rachete antigrindină din 4 Punctele de Lansare (Maxut-Deleni, Valea Racului, Ruginoasa și Hodora). Din aceste PL-uri, s-au înregistrat 12 intervenții active în atmosferă, care au protejat recoltele și comunitățile din zonă față de căderile de grindină. După cum se observă și pe imaginile radar transmise de Administrația Națională de Meteorologie prin rețeaua SIMIN, riscul de a se produce căderi de grindină a fost maxim, dimensiunea greloanelor variind pe alocuri între 1.27 și 2.54 cm diametru.

Tot ieri, în raza de intervenție a UCCG Moldova 2 Vrancea, în jurul orei 18.30 s-au intervenit activ în atmosferă, prin lansarea a 2 rachete antigrindină din Punctul de Lansare Anghelești.

UPCCG Prahova a intervenit în intervalul orar 14.15-16.35 în 5 din cele 8 Puncte de Lansare din cadrul unității. Astfel în PL Pietroasele au fost desfășurate 8 acțiuni de combatere a grindinei, urmând 4 acțiuni în Tohani, 4 intervenții din Ceptura, 2 din Mehedința și 1 acțiune a avut loc din Tătaru”, precizează comunicatul.

Eficiența intervențiilor a fost de 100%, în zona protejată de unitățile din cadrul SNACP nefiind înregistrate căderi de grindină. Însă ministerul nu dispune de unităţi de intervenţie care să protejeze întreaga suprafaţă a ţării, se mai arată în comunicat.

Bubuitura năprasnică

Miercuri, la o zi după intervenţia Direcţiei Antigrindină în Moldova şi Muntenia, presa ieşeană relatează despre o „bubuitură năprasnică” ce s-a auzit s-a auzit în tot Iașiul și împrejurimi. 

Autorităţile consultate de Ziarul de Iaşi nu ştiu despre ce ar putea fi vorba, ba chiar neagă posibilitatea ca zgomotul să fie produs de rachete antigrindină, pe motiv că nu ar exista asemenea vectori în Iaşi. 

”Nu avem vectori pe Iași. Nu a fost efectuată nicio operațiune. Și chiar dacă ar fi fost nu ar fi produs acest zgomot”, ne-a declarat Valerică Moldoveanu, șeful Centrului Antigrindină de la Dancu, citat de Ziarul de Iaşi.

Comunicatul venit de la Ministerul Agriculturii face referire însă la rachete antigrindină lansate inclusiv în judeţul Iaşi: „UCCG Moldova 1 Iași, a realizat ieri (marţi – n.r.) activități de combatere a căderilor de grindină la nivelul județului Iași în intervalul 15.47-16.38 când s-au lansat rachete antigrindină din 4 Punctele de Lansare (Maxut-Deleni, Valea Racului, Ruginoasa și Hodora)”.

Nici alte ziare nu au reuşit să dea de sursa bubuiturii.