Raed Arafat: Sunt multe manipulări în legătură cu protestul din 10 August

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a declarat duminică seara că au fost multe manipulări în legătură cu protestul din 10 august, la fel cum au fost şi la "Colectiv" şi în cazul accidentului din Apuseni.

19 aug. 2018, 19:56
Raed Arafat: Sunt multe manipulări în legătură cu protestul din 10 August

„Spaţiul Facebook a devenit extrem de interesat: de aici se pot obţine multe informaţii, dar de foarte multe ori originea acestora nu este cunoscută, iar oamenii simpli nu ştiu dacă această informaţie vine de la o sursă credibilă sau nu. Sunt multe conturi false, care par reale, dar poţi uşor să vezi că un cont a fost creat în urmă cu 2-3 zile, alt cont este cu informaţii puţine despre persoana care îl deţine, dar vorbeşte foarte mult despre o anumită situaţie. Nu este prima dată când am fost supuşi unor asftel de dezinformări şi manipulări care au impact asupra populaţiei. S-a mai întâmplat şi în perioada „Colectiv”, s-a mai întâmplat şi în perioada cu Apuseni, s-a mai întâmplat în mai multe situaţii în care ne-am confruntat cu informaţii pe care trebuia să le contracarăm”, a spus Arafat, potrivit Agerpres

Citeşte şi Proteste la Cluj împotriva abuzurilor Jandarmeriei din Bucureşti

Acesta a subliniat că la „Colectiv”, una din informaţiile false extrem de grave a fost aceea că au existat persoane decedate care au fost ascunse. „Cine a pus această informaţie ştia foarte bine de ce a pus-o. Numai că acolo a avut şi un nume în spatele celor care au răspândit-o: acolo au spus că am ascuns decedaţi în saci şi au fost două persoane care sunt jurnalişti şi care au răspândit această ştire. Mi-au trebuit 4-5 zile să contracarez ştirea respectivă, explicând că noi nu avem pe nimeni dispărut. Să nu creadă nimeni că cine a făcut-o nu ştia că asta are efect în România. Dacă te duci în Anglia şi spui că poliţia a ascuns cadavre în saci că nu vor să zică adevărul, nu te crede nimeni. În România există subconştientul Revoluţiei, pentru că în Revoluţie s-au ascuns chestii, în Revoluţie au fost în primă fază la Timişoara, când nu s-a recunoscut că sunt decedaţi şi atunci omul de rând în subconştientul lui se gândeşte: aaa, ăştia o fac încă o dată”, a mai afirmat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.