Raliul Dakar, interzis în Deşertul Atacama. Chile a anunţat că renunţă la celebra competiţie

Chile a anunţat luni că, din raţiuni bugetare, nu mai doreşte ca teritoriul său să fie străbătut de caravana Raliului Dakar. Numai în anul 2014 statul a vărsat în conturile ASO, organizatoarea Raliului, suma de 6 milioane euro.

14 mai 2018, 10:08
Raliul Dakar, interzis în Deşertul Atacama. Chile a anunţat că renunţă la celebra competiţie

Chiar în ziua în care organizatorii Raliului Dakar se pregătesc să dezvăluie traseului ediţiei din 2019, guvernul din Chile a anunţat că se retrage. „Anul viitor nu vom fi parte a Dakarului, sperăm ca în 2020 să revenim din nou, cu toate măsurile noastre de protecţie a patrimoniului cultural şi de mediu„, a scris pe Twitter Pauline Kantor, ministrul Sporturilor din Chile.

Măsurile de austeritate bugetară exolică această decizie. Vrem să dăm prioritate copiilor şi vârstnicilor„, a adăugat ea.

În Chile, deşi economia se prezintă, bine, preşedintele Sebastian Piñera a anunţat la începutul acestei luni un plan de reducere fiscală de aproximativ 4,6 miliarde dolari, banii urmând să fie redirecţionaţi către stimularea reformei sistemului de pensii și a dezvoltării programelor de educație gratuită pentru cei nevoiaşi.

Raliul Dakar, transferat din 2009 în America de Sud, s-a desfăşurat anul acesta pe teritoriul statelor Argentina, Bolivia şi Peru. Chile a găzduit ultimul Dakar în 2015, iar preşul plătit a fost de 6 milioane de dolari.