Raport INS. Pe ce-şi cheltuie banii românii

Românii îşi cheltuie cea mai mare parte a veniturilor pe mâncare şi pentru plata utilităţilor. Potrivitat datelor Institutului Naţional de Statistică, la sfârşitul anului trecut, o familie dădea aproape trei sferturi din venituri pentru a avea cât mai multe pe masă şi pentru a fi la zi cu plata întreţinerii şi a facturilor la utilităţi.

28 mart. 2014, 13:38
Raport INS. Pe ce-şi cheltuie banii românii

În ultimul trimestru din 2013, veniturile medii ale unei familii cu trei membri erau de 2.182 de lei, adică 765 de lei de persoană. Datele statistice arată că o astfel de familie cheltuie cu 100 de lei mai mult decât câştigă. Cheltuielile medii lunare sunt de 2.267 lei/familie, adică 794 lei/persoană.

Aproape 73% la sută din bani se duc pe mâncare şi facturi, iar 17% pentru plata impozitelor. O familie formată din trei persoane dă aproape jumătate din venituri pentru mâncare şi băuturi nealcoolice. De asemenea, o parte importantă din bani, peste 15 la sută, se duc pentru facturile de energie electrică, apă şi căldură. Ţigările, transportul în comun, telefonia şi sănătatea golesc şi ele buzunarele românilor. O familie alocă peste 20 la sută din veniturile lunare pentru aceste servicii.

În plus, românii trebuie să mai scoată bani din buzunare pentru educaţie, îmbrăcăminte şi recreere.