RECHIZITORIU: Medicul psihiatru Delia Podea lua mii de euro mită pentru falsificarea dosarelor de pensionare

Noi detalii din dosarul medicului psihiatru Delia Podea, aflată în arest preventiv pentru că testa medicamente pe pacienți fără știrea acestora, ies la iveală. Din rechizitoriul anchetatorilor reiese că femeia lua bani frumoși pentru falsificarea dosarelor de pensionare.

24 iul. 2016, 05:51
RECHIZITORIU: Medicul psihiatru Delia Podea lua mii de euro mită pentru falsificarea dosarelor de pensionare

Medicul Delia Podea elibera adeverinţe de concediu medical pentru boli inventate și ajuta astfel pacienții să se interneze înainte de vreme. Pentru ca pacientul care plătea să-şi poată înceta activitatea înainte de a acumula vechimea cerută de lege, era internat de câteva ori, doar în acte. Diagnosticul fictiv era stabilit pe loc cu medicul Podea, care avea grijă să îşi atenţioneze pacientele să nu o dea de gol că le internează doar în acte.

Pasaje din rechizitoriul PICCJ au fost publicate de Digi24.

Delia Podea: În timp, doamnă. Acum suntem de-abia la… prea la început.

Pacient: Da’ eu de asta vă-ntreb, că vreau să stabilesc… mai am şi eu alte probleme … 1.500 e ok?

Delia Podea: Da, sigur.

Pacient: Bine, doamnă scumpă. Vă mulţumesc!

Negocierea diagnosticului:

Pacient: Şi poţi să-mi dai ceva ce nu-s chiar nebună?

Delia Podea: Păi îţi dau o tulburare de anxietate. (…) Cu ăsta poţi să fii şi cu toate funcţiile.

Pacient: Trebuie să duc hârtiile cu mine sau ceva?

Delia Podea: Nu. Sunt duse toate hârtiile că am trimis foaia de observaţie. Nu cumva să spui că nu eşti internată!

Într-unul dintre aceste saloane, procurorii au interceptat o discuţie între mai multe paciente ale Deliei Podea.

Pacient 1: Da’ io, totuşi nu înţeleg… Acuma, şi dumneavoastră, dacă sunteţi pensionată şi la fiecare internare trebuie dat tot câte 50 de euro?

Pacient 2: Da, dar o dată pe an.

Pacient 1: Numa’ o dată pe an vă internează.

Pacient 3: De câte ori vii să te internezi, îi dai. Peste trei luni, iar îi dai. La fiecare internare.

Falsele bolnave aveau şi un nume de cod cunoscut de ceilalţi angajaţi ai Secţiei de Psihiatrie:” „Pensionite” erau cunoscute pe secţie cazurile de internări repetate realizate în scopul încadrării ulterioare într-un grad de invaliditate care permite pensionarea pe caz de boală, deşi gravitatea acelor cazuri nu ar fi justificat o asemenea încadrare (…) Exista o percepţie generală între noi, cadrele medicale, faţă de aceste situaţii, raportat la modul cum erau trataţi anumiţi pacienţi, în general internaţi în saloanele 8 şi 10″, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Delia Podea este în arest de aproape două luni şi a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului General pentru luare de mită, abuz în serviciu şi fals. Printre altele, medicul arădean este acuzat că ar fi coordonat studii clinice prin care se testau substanțe medicamentoase pe pacienți fără ca aceștia să știe. În rechizitoriul întocmit de oamenii legii se arată cum pentru medic bolnavii erau doar surse de venit. Mai mult, arată procurorii, oamenii se chinuiau în condiții sinistre, iar cei care reacționau la tratament erau închiși în beci. În unele cazuri, oamenii erau lăsați să moară.

CITEŞTE ŞI: Stenograme în dosarul experimentelor pe pacienţii de la Psihiatrie: A ţipat la beci, nu s-a uitat nici dracu’ la el şi-a murit în beci