Rechizitoriu dosar Microsoft: Florică şi Pescariu i-au prezentat afacerea lui Dorin Cocoş, iar comisionul era de 16-17 milioane de euro

Publicat: Joi, 28 Septembrie 2017 17:51 // Actualizat: Joi, 28 Septembrie 2017 19:34 // Sursa: romaniatv.net

Omul de afaceri Claudiu Florică a fost de 21 de ori la cabinetul fostului ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu, în perioada în care se pregătea licitația pentru licențele Microsoft, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupție.

Foto: gandul.info

UPDATE.  Omul de afaceri Claudiu Florică și fostul tenismen Dinu Pescariu l-au determinat pe fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu să impună condiții restrictive la licitația pentru licențele Microsoft, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupție.

"Persoanele care l-au determinat pe Sandu Gabriel, ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, să aprobe documentația de atribuire aferentă procedurii de licitație deschisă, inițiată pentru "Achiziționarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare" (...), deși aceasta conținea condiții restrictive nejustificate de participare la licitație, și în același timp să mențină respectivele condiții restrictive pe întreaga procedură a licitației, prin care să fie favorizată D.Con-Net AG, în calitate de lider al asocierii formate din D-Con.Net Gmbh, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweiz AG și Dim Soft SRL, au fost inculpații Florică Claudiu Ionuț și Pescariu Dinu Mihail, în calitate de reprezentanți în fapt/drept ai D.Con-Net AG", se arată în rechizitoriu.

Această situație reiese și din declarația de martor dată de Dorin Cocoș în acest dosar. El a arătat că afacerea i-a fost prezentată de Florică și Pescariu, care i-au spus că este vorba de un comision de 16-17 milioane de euro, pe care îl vor împărți cu Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan.

Potrivit afirmațiilor lui Cocoș, câte 4 milioane de euro ar fi primit el, Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, restul sumei urmând să fie împărțită între Pescariu și Florică.

"Precizez că scopul pentru care au fost plătiți cei 16-17 milioane de euro în contul firmei Barringwood în Elveția era ca ministrul Gabriel Sandu să elaboreze caietul de sarcini cu specificațiile date de Claudiu Florică, în așa fel încât firma lui, și anume D.Con.Net, să câștige această licitație", a susținut Dorin Cocoș.

Gheorghe Ștefan, la rândul său martor în dosar, a declarat că în ianuarie 2009, în cadrul unei întâlniri cu Cocoș, Pescariu și Florică, a aflat de la aceștia că doresc să facă o afacere cu Ministerul Comunicațiilor condus de Gabriel Sandu, pe care chiar el îl propusese în funcție, în calitatea sa de vicepreședinte al PDL.

Gheorghe Ștefan a recunoscut intermediat o discuție a celor trei cu ministrul, întâlnirea având loc după o săptămână în biroul lui Dorin Cocoș de la un hotel din București.

"În interiorul biroului erau atât o masă ovală, cât și o altă masă, tip birou. Eu am stat inițial la masa ovală cu toți aceștia, auzind astfel că au discutat despre organizarea unei licitații, și anume despre procedura și caietul de sarcini aferent și la ce mod să fie încheiat și unde să se organizeze licitația în așa fel încât să pară că este legală, dar să o câștige firma lor", a afirmat Gheorghe Ștefan.

Fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu, fostul jucător de tenis Dinu Pescariu, omul de afaceri Claudiu Florică și Călin Tatomir, fost director general al Microsoft România SRL, au fost trimiși în judecată miercuri de procurorii anticorupție în dosarul "Microsoft 3".

"Din analiza registrelor de acces a persoanelor în incinta Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (...) pentru perioada 1 februarie 2009 — 5 iulie 2009 (până la închiderea licitației), solicitate și puse la dispoziție de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, a rezultat un număr de 21 de intrări ale inculpatului Florică Claudiu Ionuț la cabinetul ministrului Sandu Gabriel", se precizează în rechizitoriu.

Conform aceleiași surse, această situație confirmă declarațiile martorilor care arată o implicare a lui Claudiu Florică în întocmirea documentației pentru licitația "cu dedicație".

Citeşte şi: Gabriel Sandu, denunţ-cascadă în dosarul Microsoft: Traian Băsescu a beneficiat direct de 5,5 milioane euro, bani pentru campanie

"După cum se poate observa, Florică Claudiu Ionuț a mers de un număr destul de mare la inculpatul Sandu Gabriel, în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, exact în perioada în care s-au purtat discuțiile privind întocmirea documentației de atribuire aferentă licitației organizată de minister, aspect ce susține afirmațiile martorilor audiați în cauză care au susținut implicarea inculpatului Florică Claudiu Ionuț în întocmirea respectivei documentații", se mai menționează în rechizitoriu, citat de Agerpres.

Fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu, fostul jucător de tenis Dinu Pescariu, omul de afaceri Claudiu Florică și Călin Tatomir, fost director general al Microsoft România SRL, au fost trimiși în judecată miercuri de procurorii anticorupție în dosarul "Microsoft 3".

Citeşte şi: Elena Udrea: "Din dosarul Microsoft pornit cu mare tam-tam, vedem că au fost arestaţi patru fraieri: lotul Dorin Cocoş"


Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Gabriel Sandu, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, la data faptei ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, a lui Claudiu Ionuț Florică, la data faptelor reprezentant al D.Con-Net AG, și a lui Dinu Mihail Pescariu, la data faptelor reprezentant al D.Con-Net AG, pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și spălare a banilor, dar și a lui Călin Tatomir, la data faptelor director general Microsoft România SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și spălare a banilor.

Prejudiciul reținut în dosar este în sumă de 51.396.344,76 euro și reprezintă diferența dintre suma plătită de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (90.182.344,76 euro) și suma care a fost facturată de către furnizorul de licențe către S.C. Dim Soft S.R.L. (38.786.000 euro). Totodată, a fost creat în același cuantum un folos necuvenit în favoarea D.Con-Net AG.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Claudiu Florică dna dosar Microsoft Gabriel Sandu
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6549
RON
20 Jul
noapte 18 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H