Referendum Catalonia: Peste 840 de răniţi în CONFRUNTĂRI între votanţi şi poliţişti. Liderul Carles Puigdemont cere independenţa

Referendum Catalonia: Violenţe în Spania, în ziua referendumului din Catalonia. Peste 800 de persoane au fost rănite în timpul violenţelor în care au fost implicaţi catalanii care voiau să voteze la referendumul pentru independenţa Cataloniei faţă de Spania şi ofiţeri ai Poliţiei Naţionale, care încearcau să împiedice populaţia să voteze. Guvernul de la Madrid s-a opus organizării referendumului, considerându-l neconstituţional. Încă de la primele ore, Poliția Naţională spaniolă a arestat mai mulţi oficiali catalani, a confiscat broșuri de campanie, a închis secţii de votare, a confiscat urne şi buletine de vot. Pentru a dispersa mulţimea care protesta împotriva măsurilor luate de Poliţia Naţională, ofiţerii au tras cu gloanțe de cauciuc şi au lovit cu bastoanele. 

01 oct. 2017, 06:53

Aproximativ cinci milioane şi jumătate de catalani au fost chemaţi duminică la vot, într-un referendum pentru independenţa faţă de Spania organizat de autorităţile regiunii. Guvernul de la Madrid se opune organizării referendumului. În Barcelona, poliţia a folosit bastoanele şi a tras cu gloanţe de cauciuc împotriva manifestanţilor pro-referendum.

UPDATE 6.00, 2 octombrie: Premierul provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a proclamat duminică seara victoria secesioniștilor la referendumul privind independența față de Spania, informează DPA. Autoritățile de la Barcelona au anunțat că au votat 2,26 milioane din cei 5,34 milioane de alegători, iar 90% din voturi au fost pentru secesiune, precizează Reuters.

REZULTATE REFERENDUM CATALONIA: Liderul catalan Carles Puigdemont afirmă că regiunea şi-a câştigat dreptul la independenţă

UPDATE 0.00 Serviciile de urgenţă catalane au anunţat că 844 de persoane au fost rănite duminică în Catalonia în urma incidentelor violente care au avut loc între Poliţie şi susţinătorii independenţei.

Toate cele 844 de persoane au primit îngrijiri medicale fie la  faţa locului, fie în spitale.

Dintre acestea, 355 au fost rănite la Barcelona, unde au avut loc cele mai multe ciocniri între protestatari şi forţele de ordine care  aveau ca misiune oprirea procesului electoral.

UPDATE 21.33: 761 de persoane au fost rănite în urma violenţelor, a spus Departamentul de Sănătate al Cataloniei


Votarea la referendumul pentru independenţa faţă de Spania organizat în Catalonia se va încheia la ora locala 20.00 (21.00 ora Romaniei), exceptie facand sectiile unde este coada la votare.

UPDATE 19.30. Bilantul răniţilor: 216 in Barcelona, 80 in Girona, 64 in Lleida, 53 in Terres de l’Ebre, 27 in Catalonia centrala si 25 in Tarragona. Doua persoane rănite sunt in spitale din Barcelona.

UPDATE 18.00. Numărul răniţilor a ajuns la 465 de persoane, potrivit Serviciului de Urgenţă medicală, citat de elpais.es. Doi dintre răniţi sunt în stare gravă: un bărbat care a fost lovit în ochi de un glonţ de cauciuc tras de forţele de ordine şi altul care a suferit un infarct. 

REFERENDUM ÎN CATALONIA. Pompierii au făcut scut în faţa Poliţiei spaniole pentru a apăra populaţia catalană – VIDEO

Vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria a declarat într-o conferinţă de presă că poliţia „a acţionat cu profesionalism şi într-un mod echilibrat”.

Liderul regional catalan Carles Puigdemont a acuzat duminică autorităţile spaniole că fac uz de forţă în mod „nejustificat, disproporţionat şi iresponsabil” şi că au prezentat în afară „o imagine îngrozitoare a Spaniei”.

UPDATE 16.00 Guvernul regional al Cataloniei a anunţat că, până în prezent, 337 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind rănite în urma confruntărilor violente cu Poliţia spaniolă. De cealaltă parte, Ministerul spaniol de Interne a precizat că 11 poliţişti sunt răniţi.

Ofiţerii Poliţiei Naţionale încearcă să îi oprească pe oameni să voteze şi au confiscat urne şi buletine de vot, încercând să acapareze controlul asupra tuturor secţiilor de vot.

Meciul FC Barcelona – Las Palmas, programat pentru duminică, de la ora 17.15, se va disputa cu porţile închise. Gruparea catalană ceruse iniţial amânarea partidei din cauza violenţelor din ziua referendumului din Catalonia, informează presa spaniolă. 

 

 

 

UPDATE 13.00 Poliţia spaniolă a făcut uz de gloanţe de cauciuc duminică, într-o intersecţie din Barcelona, anunţă Reuters, citând El Periodico, incidentele având loc în contextul referendumului pentru independenţa Cataloniei şi al intervenţiei forţelor de ordine pentru a bloca procedul de votare. De asemenea, conform serviciilor de urgenţă catalane, 38 de persoane au suferit răni minore.

Conform serviciilor de urgenţă catalane, 38 de persoane au fost rănite, cele mai multe având răni minore, în urma acţiunilor poliţiei.

Forţele de ordine au intrat şi într-o secţie de vot din Girona cu câteva minute înainte ca liderul catalan Carles Puigdemont să vină să voteze. Poliţiştii au fost întâmpinaţi de oameni care, cu pumnul ridicat, au cântat imnul catalan.

Poliţişti dotaţi cu scuturi s-au confruntat în Barcelona cu sute de alegători, în timp ce mulţimea scanda „Suntem un popor al păcii!”. În zonă au fost trimise vehicule blindate şi o ambulanţă.

UPDATE 12.00 Reprezentanţi ai Gărzii Civile spaniole au intrat în forţă duminică în centrul Sant Juliá de Ramis, colegiul în care urma să voteze Puigdemont. Puigdemont şi alţi membri au Guvernului regional au votat la o altă şcoală. Poliţia a descins şi la şcoala Nostra Llar din Sabadell (Barcelona), unde era aşteptat să voteze preşedintele Parlamentului, Carme Forcadell.

UPDATE: Ciocniri violente între poliţie şi votanţi, în Barcelona. 

Un incident a avut loc la Centrul Ramon Llull din Barcelona, în condiţiile în care zeci de poliţişti au fost transferaţi în zonă după ce Poliţia regională catalană nu a închis secţiile de vot, în conformitate cu decizia Înaltei Curţi de Justiţie.

Conform El Pais, zeci de dube ale poliţiei au plecat din portul Barcelona către secţii de vot din oraş, în mai multe puncte având loc tensiuni, inclusiv într-o şcoală.

Ministerul de interne de la Madrid a anunţat că au fost confiscate buletine de vot şi urne.

UPDATE: Referendum în Catalonia: Incidente într-o secţie de votare din Baarcelona. Poliţia a confiscat urne şi buletine de vot

Poliţia spaniolă a intervenit duminică la o secţie de vot din Barcelona, încercând să împiedice votul la referendumul pentru independenţa Cataloniei, iar cei prezenţi au ridicat mâinile strigându-le poliţiştilor din trupele speciale să plece. Poliţia a confiscat duminică dimineaţă urne şi buletine de vot.

Referendum în Catalonia: Guvernul regional al Cataloniei a declarat că va permite alegătorilor la referendumul interzis asupra independenței, programat duminică, să voteze la orice secție de votare pe care o găsesc deschisă în regiune, dacă secția de care aparțin a fost închisă, informează Reuters.

Într-un alt pas pentru a facilita votul, buletinele de vot tipărite la domiciliu vor fi acceptate ca valabile, a declarat Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al guvernului regional, într-o conferință de presă.

După ce o instanță a interzis votul, poliția spaniolă a arestat oficiali catalani, a confiscat broșuri de campanie și a sigilat multe din cele 2.300 de școli desemnate ca secții de votare.

În jurul orei 08.00, au apărut urnele și buletinele de vot în unele secții de votare.

Urne și buletine de vot au apărut în unele secții de votare din Catalonia, înaintea referendumului planificat, duminică, pentru despărțirea de Spania, a anunțat presa locală, în ciuda declarării votului ca ilegal de către autoritățile spaniole, transmite Reuters.

TV3 din Catalonia a arătat urne și buletine de vot pregătite la o secție de votare dintr-o suburbie a Barcelonei. Ziarul La Vanguardia a anunțat că primele urne de vot au sosit în mai multe centre.

Votarea urmează să înceapă la ora 9.00 (7.00 GMT), dar nu este clar dacă poliția va permite ca ea să meargă înainte.

ORA 06.59 Catalanii au început să formeze cozi, duminică în zori, pentru a vota la referendumul de independență, în ciuda încercărilor guvernului spaniol de a preveni desfășurarea scrutinului, informează Reuters care citează martori.

Cozile cu oameni care doresc să voteze au început să apară la mai multe centre de votare indicate că vor funcționa în școli din Barcelona.

AFP transmite că sute de catalani au început să se adune, duminică dimineața, în fața birourilor de vot din Barcelona și din alte orașe pentru a participa la un referendum de autodeterminare interzis de autoritățile spaniole.

Conform jurnaliștilor AFP, la Barcelona, dar de asemenea la Girona, bastion al liderului separatist catalan Carles Puigdemont, sau la Figueras, oamenii au spus că se află acolo pentru a proteja secțiile de votare și a-și apăra dreptul de a vota.

Totodată, într-o nouă știre, Reuters citează un martor care relatează că întăriri ale Gărzii Civile spaniole au fost desfășurate în zori în Barcelona, circa 100 de furgonete de poliție ieșind din port, unde erau staționate.

„M-am trezit devreme pentru că țara mea are nevoie de mine”, a declarat Eulalia Espinal I Tarro, un pensionar de 65 de ani care, alături de alte circa o sută de oameni, a venit la un birou de votare, la o școală din Barcelona, la ora locală 5 dimineața (3,00 GMT), cu patru ore înainte începerea votării, conform programului anunțat.

„Nu știm ce se va întâmpla, dar trebuie să fim aici”, a spus acesta, pentru Reuters.

Mii de persoane, fluturând steaguri spaniole, au manifestat sâmbătă la Madrid, Barcelona și în alte mari orașe pentru a apăra unitatea Spaniei, cu o zi înainte de un referendum privind autodeterminarea convocat de către separatiștii Cataloniei, în pofida interzicerii lui de către statul spaniol, au relatat AFP și Reuters.

”Votarem” (Vom vota, în catalană), au scandat vineri seara separatiștii, circa 10.000, veniți să asiste la ultimul miting al lui Carles Puigdemont, șeful executivului catalan.

Guvernul Spaniei a anunțat sâmbătă că poliția a sigilat 1.300 din cele 2.315 școli din Catalonia care fuseseră alese pentru amenajarea secțiilor de votare în cadrul referendumului.

Potrivit unei surse oficiale guvernamentale, 163 de școli cu secții de votare au fost ocupate de către familii.

Vezi si: REFERENDUM CATALONIA. Madridul a blocat sistemul electronic de numărare a voturilor în Catalonia

Persoane care susțin organizarea referendumului au petrecut noaptea în școli, în scopul de a împiedica un ordin al poliției de a evacua și de a închide secțiile de votare până la ora 6,00 a zilei de duminică. Scrutinul ar trebui să înceapă duminică la ora 9,00.

Justiția spaniolă a ordonat închiderea școlilor și a altor localuri ce pot fi utilizate duminică pentru votare în cadrul referendumului. Ea a ordonat, de asemenea, poliției regionale (Mossos d’Esquadra) să supravegheze intrarea oricărui material electoral și, la nevoie, să-l confiște.

Începând de vineri seara, grupuri de cetățeni au început să ocupe sediile de votare, în principal școli, pentru a împiedica închiderea lor. Membri ai Mossos d’Esquadra îi vizitează pentru a-i informa că vor trebui să iasă până la ora 6,00 a zilei de duminică.

Polițiștii au primit totuși ordin să nu recurgă la forță. Guvernul central a desfășurat ca întăriri circa 10.000 de agenți ai poliției naționale și ai Gărzii Civile.

Autoritățile centrale spaniole au închis sâmbătă sistemul electronic de numărare a voturilor în Catalonia, în cadrul unor noi eforturi de a preveni desfășurarea, prevăzută pentru duminică, a unui referendum privind independența regiunii, relatează agenția DPA.

Atenționare de călătorie a MAE: Spania – perturbații ale circulației rutiere în Barcelona și împrejurimi

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) atenționează cetățenii români care se află sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei să manifeste prudență în locurile aglomerate, în contextul demonstrațiilor care au avut loc în ultima perioadă în orașul Barcelona și în împrejurimi.

Conform MAE, posibile demonstrații pot continua și în următoarele zile, aspect care ar putea genera perturbări ale circulației rutiere și ale serviciilor de transport în comun în zona Barcelonei.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Madrid: +34917344004 și Consulatului General al României la Barcelona: +34934181535; +34934340220; +34934344223, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență au la dispoziție și telefonul de permanență al Consulatului General al României la Barcelona: +34661547853.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://barcelona.mae.ro, http://madrid.mae.ro, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația ”Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în ”App Store” și ”Google Play”), care oferă informații și sfaturi de călătorie.