Reguli noi în jocul de fotbal. Schimbări importante în privinţa eliminării jucătorilor

Board-ul fotbalului a publicat noile legi ale jocului care vor intra în vigoare din 1 iunie 2016, între ele și eliminarea dublei penalități (penalty și eliminare) de până acum în cazul anihilării unei ocazii clare de gol (legea 12.3).

14 apr. 2016, 17:54
Reguli noi în jocul de fotbal. Schimbări importante în privinţa eliminării jucătorilor

Board-ul a publicat noua versiune a legilor jocului 2016-2017 și sunt de notat mai multe noutăți care vor intra în vigoare din 1 iunie 2016.

Între acestea, în cazul unei accidentări care poate fi rapid tratată, jucătorul nu mai este obligat să părăsească terenul pentru a primi îngrijiri (legea 5.3). Acest lucru evită inferioritatea numerică pe care o pot înregistra echipele înainte ca arbitrul să autorizeze jucătorul să revină în teren.

O altă noutate este că se precizează că mâinile și brațele nu trebuie luate în calcul în judecarea unei poziții de ofsaid (legea 11.1).

Însă cea mai importantă este că nu va mai exista o dublă penalitate (penalty și eliminare) sistematică în cazul anihilării unei ocazii clare de gol (legea 12.3). Însă, bineînțeles, un jucător va putea în continuare să fie eliminat dacă provoacă un penalty. Board-ul preconizează un avertisment, care poate totuși să meargă până la acordarea unui cartonaș roșu dacă faultul este grav. Se oferă însă multă nuanțare aprecierii arbitrului.

S-a putut observa că arbitrii din Liga Campionilor au anticipat în această săptămână suprimarea acestei duble pedepse, neeliminându-l pe portarul parizian Kevin Trapp marți, în meciul cu Manchester City, și nici pe barcelonezul Andres Iniesta, miercuri, în meciul cu Atletico Madrid, când ambii au provocat un fault în suprafața de pedeapsă anihilând o ocazie clară de gol.